ВСС прие оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова

ВСС прие оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова


С обявяването им пред Пленума на Висшия съдебен съвет оставките на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова като съдебни кадровици от Съдийската колегия вече са факт.

Двамата ги депозираха малко след като проектът за реформа на съдебната карта, чийто координатори бяха те, беше подложен на остри критики от адвокати, съдии, представители на неправителствени организации и местни общности.

Оставките дойдоха в края на седмицата (18 юни), в която  на широка дискусия, организирана от служебния правосъден министър Янаки Стоилов, Шекерджиев и Димитрова останаха самотни в защитата на проекта за промяна в съдебната карта. Срещу идеите за преструктуриране на над 50 районни съдилища и за промяна на подсъдността на редица дела  реагираха самият Стоилов, адвокати, съдии и  представители на общините.

Красимир Шекерджиев каза, че си тръгва, защото не е в състояние да дава повече идеи, които да бъдат полезни за колегите му и за гражданите. И че решението му не е емоционално: „Повярвайте ми, обида, разочарование, упрек, някакво негодувание било към колегите ми, било някой извън Съвета, няма“.

„Всеки влиза в съдебния кадрови орган с някакви цели и когато реализирането им се окаже невъзможно – няма място там“, е категоричен Шекерджиев. 

„Още повече Съветът за мен никога не е бил самоцел. Аз винаги съм бил съдия и считам, че ще бъде доста по-полезен като съдия. За мен в този акт има нещо, което ми прилича на възвръщане към нормалността, поне моята нормалност“, допълни той.

„Ако цената на вниманието към истинските проблеми в съдилищата и на съдилищата са нашите оставки, подаваме ги с чувство на задоволство, но и на загриженост.“, написаха до колегите си Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. 

„Има натрупани изключително много напрежения. Генерира се енергия, която в един момент, образно казано, ще има трус и този трус ще доведе до проблеми, които няма да могат да бъдат решени с конвенционалните средства в момента. Ние ще трябва да направим реформа и тази реформа няма да е много различна от това, което ние сме предложили“, е убеден Шекерджиев, както и че колегите му ще разберат защо с Боряна Димитрова си тръгват над година преди края на мандата си.

Вчера от Съюза на съдиите в България призоваха останалите съдебни кадровици да последват примера Шекерджиев и Димитрова и също да подадат оставки, защото не работят в интерес на редовите магистрати. Един от мотивите за този призив беше именно проектът за промяна на съдебната карта, който предвиждаше закриване на голяма част от районните съдилища.

Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова не присъстваха на заседанието, защото са в отпуск. 

Още по темата