Депутатите насрочиха задължително изслушване на Борисов

Депутатите насрочиха задължително изслушване на Борисов

Парламентът гласува решение, с което задължава премиера в оставка да се яви пред депутатите на 21 април за изслушване по националния план за възстановяване и устойчивост.
Изслушването на Бойко Борисов беше включено в днешния дневен ред, но той не се яви в залата. Вместо това председателят на НС Ива Митева огласи писмо от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, в което се казва, че министър-председателят Бойко Борисов е в отпуск.
Със 145 гласа „за“ /“Има такъв народ“, „Демократична България“, БСП, ДПС,“Изправи се! Мутри вън!“/ и 70 „против“ /ГЕРБ/ проектът, предложен от Мая Манолова /ПГ“ Изправи се! Мутри вън!“, беше приет.
Предложението предизвика поредните бурни спорове в залата, цитати и размяна на обиди.
„Очаквано, Борисов, премиерът-беглец, генералът-беглец за трети път от началото на парламента избяга да се яви пред народните представители – вчера при полагането на клетва, после след внасянето на искане за изслушване по Плана за възстановяване и устойчивост, и днес, когато се обсъждаше оставката на неговия кабинет, коментира Манолова.
Министър-председателят е длъжен винаги да се яви в НС, когато то поиска това, обясни Атанас Славов от ПГ „Демократична България“. Истинският въпрос и най-важният е планът за възстановяване за 12 млрд. лв за българската икономика, допълни колегата му Мартин Димитров. Надявам се, премиерът сам да каже, че ще дойде да обясни, коментира той.
„Страхливецът Борисов днес не дойде за пореден път, „джипко бибипков“ днес не дойде за пореден път, благодаря, че е ваш лидер“, взе думата Тошко Йорданов от ПГ „Има такъв народ“. Вчера, продължи той, Десислава Атанасова /ГЕРБ/ каза, че шоуто свършило, затова преди да се разтропате, ще ви цитирам думи на Тома Биков, който казва, че Борисов не е диктатор, той е карикатура на диктатор.
„Излъгахте политически, че вашата партия е за мажоритарни избори в два тура, днес казвате, че това не е така“, отговори му Биков.
От ГЕРБ поискаха и наказание на Йорданов заради обидните квалификации към премиера.
„Днес видяхме как от тази трибуна умря българската демокрация“, посочи Георг Георгиев
Парламентът отложи изслушването и на министъра в оставка Кирил Ананиев за 21 април.
Това се случи след почивката, в която се проведе председателски съвет.
Предложението направи Виктория Василева от „Има такъв народ“. „За“ предложението гласуваха 143 народни представители без „въздържали се“ и без „против“, информира „Фокус“.
Преди това заместник-председателят на парламента Татяна Дончева от квотата на „Изправи се! Мутри вън!“ даде десетминутна почивка и свика председателски съвет.
Това стана, след като от ПГ ГЕРБ скандираха в пленарна зала: „Мутри вън“ и „Таня вън“.
Наложи се министърът на финансите в оставка Кирил Ананиев да напусне залата, след като дълго време стоя до трибуната, без да може да започне изказването си от скандиранията и тропането по банките в залата.
Спорът между водещия заседанието Татяна Дончева и ГЕРБ започна с процедура по начина на водене, поискана от ПГ ГЕРБ.
Депутатът Димитър Главчев заяви, че водещият заседанието Татяна Дончева не е дала думата на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който да представи внесения в парламента План за възстановяване и устойчивост. След като не получи думата Томислав Дончев напусна пленарната зала.
„Искам да дадете думата на Томислав Дончев, който да запознае залата с плана за развитие“, каза Главчев.
Водещата заседанието Татяна Дончева отговори, че Дончев ще получи думата, но в момента са на следващата точка и прикани министър Ананиев да започне да говори.
Главчев цитира разпоредби от правилника, според които министрите могат да вземат думата по всяко време и продължи да пита водещата защо не е дала думата на Томислав Дончев и дали наистина е „за“ върховенството на закона, след като правилникът на парламента, който има силата на закон, не се спазвал./Вести БГ

Още по темата