Covid-19 e отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души в света

Covid-19 e отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души в света

В световен мащаб досега новият коронавирус е отнел живота на над 1 млн. и 250 хил. души, откакто се появи в Китай в края на миналата година, сочат последните обобщени данни.

Потвърдените случаи на Covid-19 от миналия декември до днес са вече над 50 млн. , като една четвърт от тях са на най-засегнатия континент – Европа.

Китай, откъдето тръгна заразата, съобщи за 33 нови случая на коронавирус, като 32-ма от тях са на хора, върнали се от чужбина. Една инфекция е установена в град Тянцзин. Става дума за работник в хладилен склад, който е обработвал замразено свинско месо от Германия. Регистрирани са и 9 асимптоматични случая.

Редица държави вече въведоха повторна карантина и нови ограничителни мерки като част от борбата с разпространението на коронавируса.

От днес в Румъния носенето на маски от всички над 5-годишна възраст става задължително на открито и закрито. Училищата минават на онлайн обучение. А хората ще работят дистанционно, където това е възможно.

Забранява се излизането от 23 ч. до 5 ч. Изключение се прави само за ходене на работа за нощна смяна, посещение при лекар и полагане на грижи за дете или възрастен човек.

Снощи на букурещкия площад „Виктория“ пред централата на правителството беше организиран протест срещу новите мерки.

От днес Португалия става поредната страна, където се въвежда вечерен час заради увеличаването на броя на заразените.

САЩ станаха първата страна в света, прехвърлила прага от 10 милиона инфекции с коронавирус. Над 237 000 американци са починали от Covid-19, сочат последните данни.

Избраният за президент Джо Байдън обеща да направи борбата с пандемията свой най-голям приоритет. Очаква се днес той да обяви създаването на работна група, която да изготви план за действие в пандемията.

Източник: Cross.bg

Още по темата