Особености на бормашините

Особености на бормашините

Едва ли някой може да си представи извършването на ремонт, без да бъде използвана бормашина, освен ако не става дума за наистина дребна и незначителна поправка. Инструментът се използва предимно за пробиване на отвори в различни повърхности, но в зависимост от характеристиките на модела, би могъл да има значително по-широк спектър от функции.

Видове бормашини

Преди да разгледаме какви детайли могат да присъстват (или отсъстват) при уредите, ето и основните видове бормашини:

  • Обикновена – ограничена като мощност и възможности, но полезна при по-леки ремонтни дейности;
  • Ударна бормашина – лека и компактна като обикновената, но с ударна функция, което дава допълнителна мощност при пробиване;
  • Перфоратор – мощна бормашина, предназначена за по-тежка и продължителна работа по пробиване на материали с по-голяма плътност;
  • Къртач – по подобие на перфоратора, тази машина е създадена за сериозни ремонти.

 

При изброените варианти се наблюдава съществена разлика в мощността, като прогресията е възходяща от обикновена през ударна към перфоратор и къртач. Последните два типа бормашини са и значително по-тежки, тъй като са предназначени са по-продължителна работа в предизвикателна среда. Тези параметри се установяват бързо, с един поглед върху спецификациите в ръководството на производителя. Има и други особености, които не са толкова очевидни.

Възможност за регулиране на оборотите

Важно е да има такава опция при инструмента, за да може да се разпределя адекватно силата (и човешкото усилие) при изпълнение на задачата.

Регулаторът при тази функция е под формата на въртящо копче, което често е конструктивно съчетано с ключа за пускане и спиране на уреда. Има възможност за плавно регулиране, което може да е разпределено в два диапазона. При ударните бормашини оборотите могат да варират от 200 до 3000 в минута на празен ход.

При ударните инструменти важен показател са и ударите, които се извършват за една минута. Те са пропорционално зависими от оборотите, като се умножават 5, 6 или дори 10 пъти по броя на завъртанията, в зависимост от конкретния инструмент. Има бормашини, при които се достига до около 60 000 удара в минута.

Колко големи отвори пробива инструментът?

Това зависи от характеристиките на патронника, както и от мощността на самата бормашина. Докато при обикновените и ударните уреди диаметърът и дълбочината на дупките е по-малка, то при перфораторите е заложено да бият по-широко и да стигат по-надълбоко в материала. А самият материал също е от значение за този показател – при дърво се постига по-голям диаметър и дълбочина, отколкото при бетон например.

Не е без значение какъв тип патронник се използва. Все по-предпочитани стават бързо сменящите се, при които свалянето и поставянето се извършва
с една ръка. А върху патронника се поставят различни приставки, които могат да служат както за пробиване, така и за завиване или развиване на винтове. Затова е важно бормашината да се върти и в двете посоки, което на практика се предлага без изключение при доказаните онлайн магазини, които предлагат само доказани и работещи варианти.

Безопасна и чиста работа

Сигурността винаги е от съществено значение. Добрата бормашина е снабдена с предпазители, които предотвратяват както блокиране, така и евентуално нараняване на работещия. Наличие на функция за прахоулавяне също е добре да присъства, за да се пази както инструментът, така и да не се замърсява сериозно периметърът на работа.

Още по темата