Славчо Атанасов алармира: Опитват да узаконят еднополовите бракове в България

Славчо Атанасов алармира: Опитват да узаконят еднополовите бракове в България

Българското общество трябва да има ясно регламентирани правила за защита от домашно насилие – това е неоспорим факт. Недопустимо е обаче, това да става с неясни мотиви, зад които се крие опит да бъдат наложени норми, които нито са част от устоите на българското общество, нито са основани на основния закон – Конституцията. Точно това се прави с промените в Закона за защита от домашно насилие, публикувани за обсъждане от Министреството направосъдието.
Ако ще говорим за закон – да говорим за закон. Не за вкарване през задната врата на „законови“ промени. За втори път пробват да наложат Истанбулската конвенция – и за втори път това става по йезуитски начин.
Във формулировката за съвместно съжителство вместо „между мъж и жена“ е записано „между две пълнолетни лица“. Това е опасно – както за обществото ни, така и за законодателството и то на практика отваря вратичката за еднополовите бракове. Предлаганата промяна противоречи на Конституцията и Семейния кодекс, където се казва, че бракът е равноправен съюз между мъж и жена. А семейното съжителство предполага всички права на брака, особено при раждането и припознаването на децата. Т.е – ако ще променят Закона за домашното насилие, радетелите на новите идеи ще трябва да променят и Конституцията. Да припомня, обаче, че само преди няколко години Конституционният съд с едно свое решение изпрати в небитието Истанбулската конвенция.
В момента светът и Европа се управляват от неолиберализма, който атакува на практика установени с векове ценности на народите и обществата. Ако щете – атакува основни постулати в традиционните религии. А те са тези, които през хилядолетията, независимо от превратностите на управленската конюнктура, са формирали нравствените устои, които са крепели държавите.
Да, всеки има правото да преценя как да живее и как да се определя. Това е демокрацията. Но не може да се налага като обща норма за обществото. Още повече, когато тя му е неприсъща.
Немалко държави се поддадоха на тези неолиберални идеи и разрешиха еднополовите бракове и дори отглеждането на деца от еднополовите двойки. Нашата държава също не е изключение и е подложена на упражнявания в света и Европа натиск за приемането на новите идеи. Стигна се дотам председателят на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси да предложи – и това да се приеме, да бъде въведен официално джендър неутрален език и се премахнат всички съществителни и местоимения, които показват полова принадлежност.
Това в перспектива ще означава едно – рухването на установени хилядолетни традиции, обществени устои, ценности и норми. Въпросът е доколко и как обществата ще го позволят./ Вестник Марица

Още по темата