Кантарджиев предупреди за COVID-19: Имаме 20 дни

Кантарджиев предупреди за COVID-19: Имаме 20 дни

„Отмина и последният месец, в който е спокойно по отношение на ковид. Отмина и последната седмица, която е спокойна за ковид. Вече сутринта имаме 393 нови случая. Имаме 20 дни до увеличаването на случаите на коронавируса и е хубаво през тези дни хората да се ваксинират”.
Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община.
„Засега ваксини има, но ако много хора изведнъж решат да се ваксинират и се намираме в рискова епидемична ситуация, това не няма да е добре”.
„Сегашните циркулиращи щамове и генетични линии не изискват нови ваксини. Ако настъпи мутация или нов вариант, имаме договор с „Пфайзер” за 2022 и 2023 г. за променена ваксина срещу нови още неизвестни варианти. Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация, затова съветвам всички хора да се ваксинират”, подчерта Кантарджиев.
„Трябва да ползваме най-добрия опит на Германия. Трябваше да направим нещо за организацията на болничната помощ, а имаме само 20 дни. Какво трябва да се направи, трябва да каже министърът. Преди около месец и половина имаше заседание на Общинския оперативен щаб, общинските болници кадрово са в готовност, за да може есента всички да бъдат на работа, да има лекарства, подаване на кислород и са в готовност за прием на пациенти. Отново очаквам да са натоварени само едни болници и отново ще се покаже едно голямо неуважение към свършеното и от бързата помощ, и от болниците, които поеха втората и третата вълна”, заяви Кантарджиев.
„Още преди да бъда отстранен, писмено докладвах на министъра за необходимостта от доставяне на препарати на базата на моноклонални антитела. Те са два вида – за лекуване и за предпазване, като вторите предпазват за една година хората, които не могат да бъдат ваксинирани. Фирмите тогава ги предлагаха по-евтино и имаше по-голяма изгода да се закупят. Всички чакат клиничните изпитвания на антивирусните лекарства, наподобяващи тези против грип. Вземе ли се, в първите часове на инфекцията показва голям ефект. Моноклоналното антитяло е за лечението на тежки случаи, на хора със съпътстващи заболявания в началото на тежката проява на ковид инфекцията. То е за болнично третиране. Тези лекарства, които в момента са антивирусните, ги поема Министерството на здравеопазването”, поясни Кантарджиев.
„Най-важното обаче е да се мотивират хора от големи трудови колективи като хранителните вериги, градския транспорт и други общински предприятия. Много е важно да сме ваксинирани. Ваксинирани ли сме, няма да се плашим от това, което предстои”, категоричен е Кантарджиев./Вести.БГ

Още по темата