САЩ пристъпват към масова ваксинация, в ЕС още се чака одобрение

САЩ пристъпват към масова ваксинация, в ЕС още се чака одобрение


Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) даде разрешение за използване на ваксината на Pfizer и BioNTech. Първите имунизации срещу коронавирус могат да бъдат направени още в следващите 24 часа. В обръщение, публикувано в Туитър, президентът Доналд Тръмп сподели, че доставката на ваксината „до всеки щат“ вече е започнала.

САЩ е страната, която е най-силно засегната от коронавируса. В петък университетът „Джонс Хопкинс“ отчете нов рекорд с почти 235 000 новозаразени в рамките денонощие, през което са починали почти 2600 души. В сряда броят на смъртните случаи за първи път надскочи 3000.

Същевременно Канада, Мексико, Бахрейн и Саудитска Арабия, наред с други държави, дадоха зелена светлина на ваксината. 

Към момента Европа изостава. Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че решението дали в ЕС да се използва с ваксината на компаниите Pfizer и BioNTech се очаква на 29 декември, като едва след тази дата може да започне ваксинацията.

Съчетано с времето, необходимо за доставка на ваксината, това означава, че през януари ще се появи възможност да се пристъпи към ваксиниране

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел очаква първите ваксини срещу Covid да бъдат одобрени в Европейския съюз „през ​​следващите седмици, може би дори преди края на годината“.

„Не губим време. Здравните агенции анализират десетки хиляди страници с научни данни, за да гарантират, че въз основа на извършените опити можем уверено да предоставим ваксините на гражданите“, обясни Мишел.

Той съобщи, че ЕС работи за едновременно въвеждане на ваксината, което ще позволи на всички държави да започнат да я прилагат в период между една седмица и 10 дни, за да се избегне ситуация, в която някои страни започват да прилагат ваксината от януари, докато други са месеци назад.

Още по темата