Нинова: В учебниците има шокиращи неща

Нинова: В учебниците има шокиращи неща

Вучебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни -заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група, предава „Фокус“.
„Уважаеми български граждани, ковид – кризата има своите последици за икономиката, за безработицата и ниските доходи, но сложи своя отпечатък върху образователната система. Кризата доказа необходимостта от използването на компютри, обучение в мрежата, достъп до интернет във всяко населено място. Безспорно бъдещето е на дигитализацията и използването на високите технологии впроцеса на обучение. Не по-маловажно от това как учат нашите деца е въпросът какво учат. Подготвяйки нашата програма заедно с екип от учители, читалищни дейци, интелектуалци направихме преглед на съдържанието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца“, посочи лидерът на БСП.
Нинова даде пример с поемата „Неразделни“ на Пенчо Славейков. „Ще ви прочета само няколко строфи, за да си припомним за какво става дума:
„Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка,че каил за нас не стават моя татко, твойта майка.
Верни думи, верна обич, има ли за тях развала?За сърцата що се любят и смъртта не е раздяла.“
„Уважаеми български граждани, в учебника за 7 клас на българското училище тази прекрасна поема за любов се учи по следния начин: „Хиляди пъти ѝ каза, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя на всяка цена. Как не ги е срам любов въртят, а са още деца. Трябва да докладвам на директора“. Цитат от учебника“, подчерта Нинова.
Лидерът на БСП даде пример още с „По жътва“ на Елин Пелин, както и с „Българският език“ на Иван Вазов.
„Представените в учебника за 7 клас предимства на българския език звучат така. Предимство номер 2 – „докато пътуват българите могат да обсъждат каквото си поискат, без другите да ги разберат“. Уважаеми български граждани, учебниците на нашите ученици са написани сложно и неразбираемо. Историческите факти са изопачени от политически интерпретации. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в цял свят, е сведена до унизителни битовизми. За тази промяна на истината и унижението на българщината ние българските данъкоплатци и граждани плащаме между 50 и 60 млн. за учебници. Това трябва да се промени“, заяви Нинова.
По думите ѝ българските ученици стават все по-неграмотни.
„Близо 40 % от децата ни са функционално неграмотни. Ето как ще бъде и как може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, преглед на съдържанието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие. Учебниците ще се пишат от държавни институции и авторите ще носят отговорност за написаното“, каза още Нинова./Вести БГ

Още по темата