Акценти за 4 – 11 юни от Banker Weekly

Акценти за 4 – 11 юни от Banker Weekly

Американските санкции и уникалното българско нахалство

Няма горчиви самопризнания, няма хвърлени оставки, няма хвърчащи глави. Само плахи надежди за чудо… 

За пореден път Държавния департамент и финансовото министерство на САЩ доказаха, че българинът с нищо не може да изненада свободните демокрации. В сряда 2 юни Министерството на финансите на САЩ (чрез Агенцията си за контрол на чуждестранните активи – OFAC) обяви за наложените санкции по Закона „Магнитски“ на трима видни нашенци и на 64 свързани с тях компании и фондации. 

Само едно денонощие, след като под ударите на Закона „Магнитски“ се озоваха бившия депутат Делян Пеевски, бившият хазартен бос Васил Божков и настоящият зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, стана ясно, че Отечеството ни не го чака нищо добро.

 

ББР в паяжината на печалбарските лобита

Ако служебният икономически министър Кирил Петков си е мислил, че с едни мощен замах ще успее да разчисти наследството, трупано с години в Българската банка за развитие, може би е бил прекален оптимист. Неслучайно само една от обявените от министъра реформи за повече прозрачност в ББР се е случила на практика – отпускането на кредити с таван от 5 млн. лева. 

Петков играе „ва банк“ срещу мениджърите в ББР, но те също се оказаха костелив орех. Затова напористият министър реши да печели общественото мнение като обнародва всяка информация за неразбориите в банката, до която успее да достигне. 

Ако местността бъде обявена за защитена зона: „Подпорният хотел“ на Алепу пада  

След година размотаване между институциите и търсене на „доказателства“, че скандалният градеж на плажа в Алепу не е основа за хотел, а „подпорна“ стена, служебният министър на околната среда и водите Асен Личев, е на път да реши казуса дефинитивно.

Личев е наредил в съкратени срокове да бъдат издадени документи за обявяването на Алепу и Карадере за защитени зони

Основания за това имаше и досега, но някой много умело ги „проспиваше“. Никой не акцентира върху факта, че двете местности са част от европейската мрежа „Натура“. Вместо това миналата година се роди една нова странна формула, чрез която да се гази природата – „Подпорен хотел“.

Хленчът на ГЕРБ-овете стигна чак до Брюксел

Функционерите на бившата управляваща партия и техният лидер не спират да демонстрират късопаметност.  Не е нещо ново слезлият от власт да се жалва наред, че го бие тоягата, която доскоро е въртял. Хленчът на ГЕРБ обаче стигна чак до Брюксел. Явно Борисов и хората му се надяват и евроинституциите да са вчерашни.

Закъса го и друг любимец на предишните управници на държавата – д-р Любомир Спасов

За разлика от книгата „Милионерът, който се пробуди за духовното” на прочутия автор на бестселъри и звезда от касовия филм „Тайната” –  Джо Витале, нашенският вече бивш директор на Университетска болница „Лозенец“ проф. д-р Любомир Спасов изглежда от духовността, която би трябвало да е присъща за професията му, е поел по пътя на печалбарството.

От години в обществото върви мълвата за обвързаността на доктора в не съвсем чисти схеми за финансиране нуждите на болницата на властта и за начините по които се харчат парите там. Сигналите за такива нарушения обаче потъваха безследно при предишните управници на държавата. Но очевидно служебният кабинет не споделя прийомите, ползвани от досегашното ръководство на болницата. И министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров с един замах буквално обезглави целия съвет на директорите заради​откритите купища нарушения.

Цветан Василев: Подготвям сигнал срещу организирана престъпна група за източване на КТБ

„Преди всичко бих искал да направя уточнението, че апликацията ми по Глобалния закон Магнитски в никакъв случай не е търсене на защита от правителството на САЩ. По същество това си беше рискован ход с една – единствена цел – да се обърне вниманието на САЩ върху ширещите се беззакония и корупция у нас и да бъдат евентуално санкционирани едни от основните фактори за това. Факт е, че във финансовото министерство на САЩ са подадени само две апликации срещу Пеевски – моята (която е и срещу тогавашния главен прокурор Цацаров) и на НПО „Ние, гражданите”. Нямам съмнение, че за вземането на това решение от страна на Финансовото министерство на САЩ са повлияли много други фактори, както и редица факти, станали достояние във времето след подаването на апликацията ми. В крайна сметка считам, че целта е постигната частично“, заяви бившият мажоритарен собственик на КТБ пред „БАНКЕРЪ“.

Още по темата