Нинова лансира отмяна на плоския данък и замяна с прогресивен

Нинова лансира отмяна на плоския данък и замяна с прогресивен


Правителството не се справя с кризата. Нещо повече – правителството е една от причините кризата да се задълбочава, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

По думите й правителството се проваля в управлението на кризата заради изборите: „Страх ги е от реакцията на хората. Харчат парите и определят бюджета за следващата година не дългосрочно, не държавнически и за трайното решаване на проблемите, а предизборно. Временно да се раздадат едни пари, както на пенсионерите – по 50 лв. до март. Гледат да закърпят положението до изборите – всеки похарчен лев да е един гарантиран или купен глас. Това също е причина за задълбочаване на кризата“.

Соцлидерката определи като неадекватно поведението на премиера Борисов, който по думите й се похвали за икономически подем в България на фона на световна криза. 

„Още на следващия ден Евростат го опроверга и приземи. Агенцията публикува официални данни, от които се вижда, че икономиките на ЕС бележат близо тройно по-висок ръст в сравнение с нашата. Средно през третото тримесечие икономиките на ЕС са нараствали с 11.6 %, докато ръстът на БВП на България е едва 4.3%. В Италия е 16.1%, в Испания – 16.7%, във Франция – 18.2%. Съизмеримите Чехия и Полша са по-добре от нас – съответно 6.2% и 7.7% . Това е така, защото правителствата им взеха адекватни мерки на икономическата криза още пролетта и лятото, а българското правителство не направи нищо. Всеки ден управляващите надуват фанфари и се хвалят как всичко е розово. Те живеят паралелен свят. Реалностите са абсолютно други“, коментира пред БНР Корнелия Нинова.

Тя представи и алтернативния държавен бюджет на БСП, който включва преизчисляване на всички пенсии с нов коефицент на средноосигурителния доход. Предлага се също отмяна на плоския данък и въвеждането на прогресивен такъв. Както и намаляване ДДС на лекарствата от 20% на 9 процента.

Още по темата