Тъжно: Българското лъвче Масуд издъхна в Холандия

Тъжно: Българското лъвче Масуд издъхна в Холандия

Българското лъвче Масуд, което се роди в Разградския зоопарк след кръвосмешение и живееше в центъра за диви котки „Фелида“ в Холандия, е починало.
„Толкова съжаляваме да ви съобщим сърцераздирателната новина, че нашият ценен Масуд, който толкова много бе обичан от вас и от нас, почина“, съобщиха на фейсбук страницата си от Центъра „Фелида“.
Двете български лъвчета Масуд и Терез, които се родиха през декември 2017 г., живееха там от две години.
Те бяха спасени след сигнал на граждани и отгледани от доброволката Мариана Георгиева, след което държавата искаше да ги даде на зоопарка в Пазарджик. След протести бе разрешено да отпътуват за Холандия, където от „Фелида“ полагаха огромни усилия за двете животни и те пораснаха големи и красиви.
„Когато Масуд и Терез пристигнаха в Центъра за диви котки „Фелида“ през февруари 2018 г. те бяха само на пет месеца и тежаха само 20 кг. Въпреки крехката им възраст, те вече бяха болни, страдаха от неврологични проблеми заради кръвосмешението“, припомнят от центъра, който в последните седмици информира, че здравословното състояние на Масуд се е влошило. Направени са му били редица изследвания както от ветеринарите, работещи с неправителствената организация, така и от външни лекари, а преди време Масуд бе отведен за скенери в Университета в Утрехт.
„Докато Терез порасна силен, Масуд не успя. В последните няколко месеци и особено дни, видяхме, че неврологичните му проблеми се влошават, както и двигателните му способности“, посочват от „Фелида“.
Те разказват, че страховете им за състоянието на лъва са били потвърдени от изследванията в Университета в Утрехт. Оказва се, че Масуд страда от много сложен проблем с малформация на гръбнака заради кръвосмешението. Това е започнало да причинява жестоки болки на лъва, които са щели да се засилват с течение на времето. След задълбочени консултации с ветеринари специалисти по диви животни и невролози е станало ясно, че на животното не може да се помогне с хирургическа операция или по-друг начин, а болкоуспокояващите няма да са за дълго ефективни.
„След като няма надежда за подобрение, за да предотвратим страданията в края на живота му, ние ми дадохме последната си грижа. Сърцата ни са разбити. Масуд беше толкова специален, толкова приятелски настроен и толкова млад“, пишат от „Фелида“.
„Знаем, че ще липсва на всички, които направиха спасяването му възможно. Благодарим ви за всичко, което направихте и знайте, че благодарение на вашата помощ Масуд имаше толкова приятни преживявания в своя живот“, продължава трогателният пост.
„Никога няма да забравим Масуд. Ще сме тук заради неговия скъп брат Терез, за да му помогнем да се справи в това трудно време и да ви показваме как той расте. Сбогом. Прощавай, че толкова рано, красиви Масуд“, сбогуват се от центъра с лъва, който бе неразделен с брат си Терез./Вестник Марица

Още по темата