От 1 август до 31 декември 2021 г. виното и бирата ще бъдат с 9% ДДС

От 1 август до 31 декември 2021 г. виното и бирата ще бъдат с 9% ДДС


От 1 август до 31 декември 2021 г. виното и бирата ще бъдат с 9% ДДС. Мярката е временна и антикризисна. „Това е последният, финален етап от групата мерки в подкрепата на туристическия бизнес, който най-силно беше ударен от епидемията“, аргументира се съпредседателят на Обединените патриоти Валери Симеонов, който всъщност беше основният поддръжник на инициативата за сваляне на данъка. 

Освен за бирата и виното, депутатите одобриха и предложението налогът да се намали до 9% и за туристическите услуги, за автобусните екскурзии и за спортните съоръжения. 

Новата поправка в Закона за ДДС беше внесена от управляващите през преходните и заключителни разпоредби на Закона за местните данъци и такси, между първо и второ четене, без оценка на въздействието и без мотиви. 

В резултат в рамките на два дни проекто поправките минаха на второ четене и в Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и в пленарна зала. 

Депутатът от „БСП за България“ Румен Гечев прогнозира, че Брюксел ще накаже България за безумното предложение за 9% ДДС за вино и бира. 

Това всъщност е втората вълна от намаления на данъка, след като от началото на юли такива бяха гласувани за храната в ресторантите, за кетъринга, за книгите, за детските храни и за лекарства. 

ХоРеКа секторът е основният канал за продажби на вино и бира, но след затваряне на ресторантите и спирането на туристическите пътувания приходите на тези фирми намаляха. Те обаче се преориентираха към магазините и супермаркетите. По-малките бутикови винарни, които нямат такъв голям капацитет избраха специализираните магазини. 

Много от винарските изби се насочиха и към търговията в Интернет и отвориха свои е-магазини. Появиха се и различни други идеи и събития, с които да стигнат до потребителите. 

Още по темата