Море от черни съвести за наркотрафика

Море от черни съвести за наркотрафика


„Времето на недосегаемите свърши! Това е, меко казано, грозно, но във всяко стадо си има мърша”.

Ако някой не е обръгнал още на такива благи приказки, да отбележи поне първия туит на главния прокурор Иван Гешев. Там шефът на държавното обвинение ни зарадва с новината за обезглавяването на ГДБОП. Което не би било зле, ако добрите просто бяха спипали лошите. Всичко изглежда обаче толкова съмнително, откъм морални и законови подбуди, че не бързайте да се радвате.

След ареста на ръководството на отдел „Наркотици“ в ГДБОП началникът на службата Ивайло Спиридонов и заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев хвърлиха оставки. Гешев обаче тушира емоцията с уверението, че акцията не бива да се приема като „лош знак за структурите на МВР“. Ако обаче е вярно, че удрят Спиридонов като човек на Цветан Цветанов, държавност не търсете – разчистват се просто нарко територии.

Действа се също в забележителен синхрон – главният прокурор пробива мощно, вътрешният министър веднага обявява предстоящи промени в службата, ръководството подава оставка, а премиерът адмирира:

„Поздравявам ви! Приемаш оставките, предлагаш ново ръководство и продължавате напред. Както съм казвал винаги, трябва да си почистим къщичката. Без компромиси към всички!“.

Но ето и някои несъответствия. В последните две-три години същата ГДБОП удари първо наркогрупата на сина на Йоско Костинбродския – Иван и Петко – Пендака, която напирала агресивно да стане лидер на пазара. После беше ударена и смятаната за №1 „Люлинска банда” начело с Весо Паяка и Радо Ланеца. Излиза, че след подобни акции подсъдимите, по които са в ареста или се издирват, градовете трябва да са чисти от наркозаразата. Но не са!

Сега обаче ни казват, че арестуваните началници в нарко сектора на ГДБОП опъвали чадър над една група с профилактиране на две-три други. 

Да ви звучи като принципа на перпетуум мобиле, при който движението се самовъзпроизвежда по неясни закони?! За да сте напълно убедени, проверете как върви нощем купонът в големите диско- и чалготеки, преди да празнувате поредния свършек на недосегаемите. И пазете децата си от държавници, които много обещават!

Още по темата