За първи път: горили се разболяха от COVID-19

За първи път: горили се разболяха от COVID-19

Положението с коронавируса в Калифорния се влоши още повече, след като поне две горили в зоопарка в Сан Диего се заразиха с COVID-19, съобщиха от зоопарка заедно с губернатора на щата Гавин Нюсъм в понеделник.
В момента три животни показват симптоми на вируса и се предполага, че са се заразили от член на персонала, който е карал вируса без симптоми, се казва в съобщение, изпратено до пресата, цитирано от Си Ен Ен (CNN).
Това е първият известен случай на коронавирус при големи маймуни, казват от зоологическата градина, въпреки че предишни изследвания показват, че някои нечовекоподобни примати са податливи на вируса. Горилите живеят като семейство, така че се предполага, че всички екземпляри са били изложени на заразата, казват служители на зоопарка.
Всичко започнало миналата сряда, когато две от горилите в зоопарка започнали да кашлят. Предварителен тест в групата показал наличие на вируса в петък, а Националната лаборатория за ветеринарни услуги на Министерството на земеделието на САЩ потвърди положителните резултати в понеделник.
Не е известно как ще се развие заболяването при горилите, но се наблюдават зорко от служителите на зоопарка.
„С изключение на няколко хреми и кашлици, горилите са добре. Групата остава заедно под карантина, но се хранят и пият вода. Надяваме се да се възстановят напълно”, заяви изпълнителният директор на зоопарка Лиса Питърсън./Вести БГ

Още по темата