Ангелкова: Туризмът се раздвижва, летният сезон може да продължи до края на октомври

Ангелкова: Туризмът се раздвижва, летният сезон може да продължи до края на октомври

Очакваме първите потвърдени чартърни с чуждестранни туристи на 26 юни на летище Бургас – те са от Амстердам и от различни градове от Германия, обяви на брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Novini.bg.
Стартират полетите и от Полша, и от Чехия. Очакваме от следващата седмица постепенно раздвижване от всички основни туроператори и авиопревозвачи и да можем да реализираме летен туристически сезон, добави тя.
Министърът съобщи, че досега планираните чартърни полети до летище Бургас са над 10 600, а до летище Варна – над 6400.
Позитивно е отношението към пазар България. То е е свързано и с важната мярка, която Народното събрание гласува, възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети, което дава възможност летния сезон да се удължи до края на октомври. В средата на юли ще можем да потвърдим от кои пазари ще бъдат реализирани полети дотогава, посочи Ангелкова.
Това, че има раздвижване, показват и данните от портала за единна туристическа информация – от 22 май над 91 000 души са пренощували в местата за настаняване у нас, регистрирани в портала. От тях 93% са български туристи, а 7% са чуждестранните туристи, съобщи министърът на туризма.
Имаме кампания за това, че България е сигурна дестинация. Ние сме втори след Турция, които получихме печат за сигурно пътуване за това, че нашата дестинация е безопасна и отговаря на всички изисквания за здравните протоколи. Предстои стартиране на кампания от следващата седмица заедно с всички нови клипове и визии. Не сме спирали с антикризисната рекламна кампания. Тя стартира в края на април в социалните мрежи. Следващата седмица на 22 юни стартират комуникационните ни кампании за 1 година по отношение на съседните ни пазари, Германия, Вишеградската четворка, Русия, Украйна, Беларус. Тя обхваща всички възможни комуникационни канали за да рекламираме България не само за летен туризъм, а и за културния, планинския, и балнео и спа туризъм, заяви Ангелкова.
По думите ѝ скандалът със строежа на „Алепу“ носи негативи за имиджа на българския туризъм. Надявам се, че компетентните органи ще си свършат работата. За съжаление, разрешенията за строеж са издавани много назад във времето, някои от тях се реализират сега. Темата е чувствително и такива случаи оказват много негативно влияние върху туристическата репутация на България, коментира министърът.
По думите на Ангелкова между 60 и 70 % от хотелите на Слънчев бряг и Златни пясъци ще бъдат отворени. Министърът уточни, че това са данни от края на миналата седмица и е вероятно да претърпят промяна.
Министърът на туризма каза, че всеки представител от сектора е уверил, че ще се постарае да предложи качествен туристически продукт, като добави че това лято контролът върху сектора ще е безкомпромисен.
В отговор на въпрос за образувалите се на границата ни с Гърция опашки във вчерашния първи ден, в който гръцките власти започнаха да пропускат български граждани през без ограничения и карантина, Ангелкова заяви: „Приблизително колкото българи ходят в Гърция, толкова гърци идват у нас. За миналата година 1,4 млн. българи са посетили Гърция, а 1,3 млн. гръцки туристи са посетили България като туристическа дестинация. Както България е в основните целеви пазари на Гърция като туристическа дестинация, така и Гърция е на второ място при нас като предпочитана дестинация“./Новините БГ

Още по темата