Подготвят забрана за достъп на стари коли в центъра на Пловдив

Подготвят забрана за достъп на стари коли в центъра на Пловдив

Община Пловдив се подготвя за въвеждане на зони с ниски емисии в града, чиято цел е забрана за достъп на автомобили, които замърсяват. Очаква се пунктовете за технически прегледи да започнат от юли да издават стикери, които ще посочват кои коли са екологично чисти. Общината ще закупи два газоанализатора с цел екипите с участието на КАТ да установят кои возила са опасни за белите ни дробове.
Това съобщи зам.-кметът Тодор Чонов по време на публичното обсъждане на бюджета на Пловдив през 2021 г., като отбеляза, че 30 процента от вредните емисии във въздуха над Пловдив са от транспорта.
Обсъждането започна онлайн в 12 часа и продължи почти два часа. Дискусията водеше главният секретар Ангелина Топчиева, а парите на общината бяха представени от зам .-кметовете.
Според проекта, който тепърва ще се обсъжда в Общинския съвет, Пловдив очаква приходи в размер на 418 млн. лева. Толкова са и планираните разходи.
Най-много средства –около 44 процента, са предвидени за образованието, 20 на сто – за благоустрояване и екология, 14 на сто – за култура и спорт. Според зам.-кмета Величко Родопски бюджетът е оптимистичен, особено в условията на пандемията, тъй като са предвидени всички необходими разходи, включително за инвестиционната политика на общината.
За чистота са планирани 33 млн. лева, за озеленяване – 5,5 млн., за старта на проекта за подмяна на отопление с твърдо гориво с климатици –13 млн., за енергоспестяващо улично осветление – 1,1 милиона, 22 млн. лева са заложени за строеж и ремонт на детски градини, 21 млн. лева – за здравеопазване, което включва предимно детски ясли.
Както „Марица” писа, капиталовата програма е за 198 млн. лева , повечето от които са привлечени по европейските програми. Най – много средства са планирани за воден цикъл – 80 млн. лева.
Рекордни искания за допълнително финансиране са подадени от граждани, политици, общински съветници и районни кметове. Ако всички предложения се приемат, бюджетът трябва да се завиши с над 20 млн. лева. Всички те ще бъдат разгледани и обсъдени, увери Ангелина Топчиева.
Граждани питаха защото повече от две години е заключена Концертна зала и кога ще се ремонтира, кога най-после ще започне ремонт на кино „Космос” , защото нищо не са прави на ул. „Хан Аспарух”, и в квартала от северната страна на Военна болница.
Лавина от предложения дойде от политици, общински съветници и районните кметове.
Районните кметове настояват за повече пари за благоустрояването и ремонти в кварталите. Според проекта на бюджета те получават по около 500 000 лева, но са внесли искания и за допълнителни средства. Кметът на „Централен” Георги Стаменов заяви, че за неговия район трябват 2 млн. лева, като счита, че трябва да се осигурят пари за ремонт на бул. „Васил Априлов” в участъка между моста и бул. „Шести септември”. Костадин Димитров на „Тракия” иска 310 000 лева за ул. „Братан”. Районните кметове са внесли и писмени допълнения за бюджета, като се надяват, че те ще бъдат гласувани на сесията на Общинския съвет в началото на март.
Те бяха подкрепени от общинския съветник Слави Георгиев, който посъветва общината да разпределят близо 2 млн. лева, предвидени за ремонт на тротоари, на районите, които действат бързо и знаят къде има най-големи проблеми.
Бившият кмет на „Южен” Борислав Инчев, който е и градски лидер на ВМРО, е внесъл дълъг списък с предложения, а по време на дискусията поиска 1 млн. лева за благоустрояване на тепетата, общо 1 млн. лева за старта на реконструкцията на Дондукова градина, проектиране на кръгови кръстовища или кръстовища на две нива на бул. „Васил Априлов” и „Шести септември”, на Сточна гара и до Аграрен университет. „Точен, ясен, аргументиран. Отлични качества!”, написа във фейсбук за бившия райкмет Жана Илиева.
Съветникът от Съюз за Пловдив Евелин Парасков настоява от градския бюджет да се отпуснат 1 млн. лева за техника на „Градини и паркове”. На същото мнение е и Константин Георгиев, съветник от Кауза Пловдив. Пак от Съюз за Пловдив искат 800 000 лева за ремонт на ул. „Ген. Колев“ в „Западен“, за което кметът на района Димитър Колев благодари и уточни, че трябват 960 000.
Съветничките от Демократична България Веселка Христамян и Веселина Александрова също бяха активни участници в дискусията. Според Александрова общината не трябва да строи многоетажен паркинг на ул. „4-ти януари” на мястото на бившия ТЕЛК, за чието проектиране са заложени средства. Айли Байрям , съветник от ДПС предложи 100 000 лева да се заделят за ремонт на ул. „Елба“, а 230 000 лева заул. „Храбрец“ в „Столипиново“./Вестник Марица

Още по темата