Днес празнуваме Летен Никулден | Банкеръ

Днес празнуваме Летен Никулден | Банкеръ


На 9 май Православната църква празнува Летен Никулден – пренасянето на мощите на Свети Николай Чудотворец от град Мира (в днешна Анталия) в италианския град Бари. 

Свети Николай Мирликийски Чудотворец или Свети Никола е източноримски духовник, епископ  на град Мира в областта Ликия. Приживе Николай Мирликийски е известен като противник на езичеството и арианството. 

След смъртта си е почитан като светец и покровител на децата, моряците, рибарит, търговците, банкерите, крадците, пивоварите, бъчварите, фармацевтите и затворниците. 

Името Никола има гръцки произход и произлиза от гръцките думи побеждавам (nikáo) и народ (laós).

Св. Никола се назовава Мирликийски (още Мир Ликийски) по името на своя роден край Ликия и града, където става епископ – Мира.

Името Чудотворец идва от множеството чудеса, с които е известен приживе. Всичките му дела имали за цел да умиротворяват, закрилят и дават изцеление. Постигал го с чудна лекота, заради което го наричали Чудотворец.

Често е наричан и св. Николай Угодник, заради своята отзивчивост да се притече на помощ, винаги, когато има случай за това.

За разлика от повечето свои събратя светци Николай умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това. Когато умрели родителите му, раздал своя имот и никой дори не научил какво е направил.

Св. Никола е погребан в катедралата на град Мира и сред вярващия народ се носела мълвата за благовонното миро, което оросявало мощите му и от което всеки можел да получи изцеление.

На 9 май през 1099 г. мощите му са откраднати от италиански моряци от храма в Мира и са пренесени в италианския град Бари, където се пазят и до днес. Това е причината да се счита за покровител на крадците. 

По-късно частици от тези мощи са дарявани от Римокатолическата църква на различни поместни православни църкви; такава частица се пази и почита и в храма „Св. Николай“ в София и Созопол.

 

Св. Никола е най-популярният светец в Източноправославната църква и често се изобразява редом до Христос и Дева Мария.
Николай е четвъртото по разпространеност мъжко име в България. Имен ден в България празнуват близо 200 000 души.
Св. Никола е единственият светец, който притежава силата да възкресява (със силата на молитвата си).
От началото на XXI век множество държави започват да емитират монети с лика на светеца – Беларус, България, Лаос, Македония, Полша, Румъния, Русия, Турция, Хонконг и Чад.
 

Още по темата