Македонски политолог: Българите са в капан

Македонски политолог: Българите са в капан

На срещата на върха през юни ЕС ще обсъди основни въпроси, първата междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания, регионалната стабилност, европейските интеграционни процеси, сигурността и др. ЕС и САЩ се интересуват все повече от тези теми. Въпросът е дали България може да си позволи да бъде единствената на масата, поради която положителният резултат от тези теми ще се провали, със служебно правителство начело? Аз не мисля. Очаква се да се намери модел, който да бъде приемлив, а служебното правителство е добър момент за България – така никоя партия няма да е пряко виновна за това, което ще се тълкува като компромис“, коментира македонският политолог Петър Арсовски, цитиран от „Фокус“.
Според него България или ще приеме започването на преговори със Северна Македония и Албания, или ще трябва да потвърди ветото върху рамката за преговори.
Относно предложението на българския вицепрезидент Илиана Йотова да отвори специална глава в преговорите по двустранния спор, Арсовски казва, че такъв вариант не устройва македонците.
„Смятам, че България не е в състояние да отхвърли два пъти предложения за разрешаване на проблема с Македония, зад която стоят страните от ЕС. Първо тя отхвърли предложението от Берлин, а ако отхвърли предложението от Лисабон, ще бъде твърде много. Всичко ще се разбере през юни”, посочва Арсовски.
„Сега най-голямата пречка е, че самите български политици са си заложили капан – общественото мнение в България и партийните рейтинги, от една страна, и исканията на целия ЕС, от друга, на които те не могат да се противопоставят“, уверен е Арсовски./Вести.БГ

Още по темата