Кога да сменим летните със зимни гуми?

Кога да сменим летните със зимни гуми?


Кога да сменим летните със зимни гуми?

Отговорът на този въпрос определено не е „когато падне първият сняг“. Макар че на пръв поглед е още рано да мислим за това, слънчевитe лъчи скоро няма да топлят по същия начин, защото е въпрос на кратко време есенните месеци да ни напомнят и за наближаващата зима. Въпреки че гумите са зимни, това не означава, че трябва да чакаме последния момент, за да ги сменим.

Колкото по-рано, толкова по-добре

Ранната смяна със зимни гуми ще ви спести висенето по опашки в сервиза, когато масово започнат да се трупат клиенти, сетили се в последния момент, че трябва да сменят гуми. След промени в законодателството от 2016 година смяната на летни със зимни гуми вече е задължителна. Според обновения Закон за движението по пътищата моторните превозни средства трябва да се движат със зимни гуми или такива с протектор поне 4 мм за периода от 15 ноември до 1 март. Смяната със зимни гуми, освен от законова гледна точка, е важна и от чисто практична, тъй като осигурява безопасността на всеки от участниците в движението.

Рано не означава да ги смените още през август, разбира се, защото това ще доведе до други неблагоприятни последици, описани по-долу. Оптимален вариант за смяна на летните със зимни гуми е например краят на септември или началото на октомври. Времето през този период значително захладнява и би било удачно да направите смяната със зимни гуми още в ранната есен.

Зимни гуми – за зимата, летни – за лятото

Всеки шофьор би трябвало да е наясно с разликата в материала на двата типа гуми, както и функциите им. В основата на произвежданите зимни гуми стои мек каучук с високо съдържание на силициев диоксид, който благоприятства тяхната еластичност и добро сцепление на пътя, дори и при тежки метеорологични условия. За разлика от тях – летните гуми се изработват от твърд материал с високо съдържание на аморфен въглерод, който пък от своя страна прави гумите по-устойчиви на високите температури на пътната настилка през лятото.

Важно е да направите смяната на летните със зимни гуми или обратното навреме, защото функционалността на едните се превръща в нефункционалност при пътни условия за другите. Образно представено, това означава, че ако шофирате със зимни гуми през летните месеци, то температурата им ще достигне до 80º C – гумата ще омекне, спирачният път ще се удължи, а стабилността на автомобила ще бъде нарушена. Затова правилото, че зимните гуми са за зимата, а летните – за лятото, е от ключово значение!

 




Още по темата

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *