Какво става с ваксинираните с „АстраЗенека”, обясни проф. Блатов

Какво става с ваксинираните с „АстраЗенека”, обясни проф. Блатов

„За Германия институтът „Роберт Кох” заяви, че евентуално ще се слага втора ваксина „Пфайзер”, но това все още официално не излязло. За България също нямаме официално решение. Първите втори дози трябва да бъдат направени след 15 април. Тоест имаме още малко време”, коментира в ефира на NOVA директорът на УМБАЛСМ „Пирогов” проф. Асен Балтов.
„Това, за което се говори от ЕМА, са изключително редки случи, където се стърси връзка между тромбозите и ваксинациите с „АстраЗенека”. Мога да кажа, че става дума за по-малко от 100 случая на 25 милиона дози. Това е изключително ниско ниво”, посочи Блатов.
„Няма случаи от направените втори дози на „АстраЗенека”, който да е имал такива оплаквания. Говори се, че ако има такива отклонения, те могат да бъдат само в първите 14 дни след първата доза”, заяви директорът на УМБАЛСМ „Пирогов”.
За момента няма решение, с което да се позволява ваксинираните с „АстраЗенека” да получат втора доза с РНК ваксина, подчерта Балтов.
„Янсен” няма да бъде достъпна преди 15 април. След случаите с „АстраЗенека” от „Янсен” започнаха да правят обследване на своите тестови групи, да видим там какво ще излезе, защото някои хора смятат, че виновник за тези изключително редки тромбози е векторът – аденовирусът, който се използва за носител на ДНК ваксините”, каза Балтов
„Ако влезем в теориите на конспирациите, ваксината на „АстраЗенека” е с изключително ниска себестойност в сравнение с другите. В Европа тя трябва да се продава на изключително ниска цена. Аз ако съм производител на тази ваксина, няма да имам никакво желание да я продавам в Европа, след като мога да я продам 7-8 пъти по-скъпо извън ЕС”, обясни Балтов.
Той посочи, че ако след ваксиниране се получат сериозни странични реакции, ваксинираният трябва да потърси личния си лекар, който да му помогне с попълването на документите за РЗИ. Директорът на „Пирогов” подчерта, че до този момент в България не са докладвани сериозни странични реакции сред ваксинираните 230 хил. с „АстраЗенека”. Начинът за докладване обаче изисква попълване на голям обем документи и пациентът сам да прояви инициатива.
„Ако имате едно от тези неща – наднормено тегло, приемате хормонални лекарства и т.н., веднага на нас ни светва лампичката, че не сте подходяща да се ваксинирате с „АстраЗенека” и няма да Ви бъде предложена такава ваксина”,  обясни Балтов за това, как ще се подхожда с повишено внимание към жените под 60 г.
„Ние в момента има ме доста дози от „АстраЗенека”, които не можем да включим активно в процеса, защото хората се притесняват. В „Пирогов” има отлив при зелените коридори”, отчете Балтов.
Специалистът добави, че България очаква много големи доставки на ваксини и масовата имунизация зависи най-вече от хората и личните лекари.
„Мерките постепенно се разхлабват, защото ако продължаваме с този натиск върху хората, повечето от тях изобщо не спазват мерките и не искат да ги спазват”.
„В следващите 10 дни натискът върху лечебните заведения ще падне. Надявам се в следващите 15 дни и смъртността да падне. Смятам, че много учениците са изкарали вируса без симптоми. Имаме и нарастващ брой ваксинирани. Това значително ще ограничи заразата”, каза още проф. Балтов./Vesti.bg

Още по темата