В тази криза можем да качим нивото на нашата икономика, смята Румен Гълъбинов

В тази криза можем да качим нивото на нашата икономика, смята Румен Гълъбинов


„За България има предпоставки за рецесия с двойно потапяне, тоест, когато рецесията е последвана от кратко възстановяване, а след това нова рецесия. Това явление наблюдаваме в последното тримесечие поради влошаването на ситуацията с коронавируса. Няма да е изненада, ако в рамките на тази година имаме две дъна на кризата. Като се надявам, че второто дъно ще е по-плитко от първото“. Коментарът направи пред БНР финансовият експерт и президентски съветник Румен Гълъбинов.

Той поясни, че възможният икономически растеж през следващата година ще се определя от фискалната политика.

„При обсъждането на бюджета трябва да се вземе под внимание есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК) и тази на Българската народна банка (БНБ) за свиване на българската икономика за тази година с повече от 5%. Това очевидно се разминава с предварителните оценки. Прогнозата за възстановяване на ЕК и на БНБ е по-консервативна, отколкото се предвижда. Трябва да се вземат предвид тези сигнали и да се предвидят допълнително ресурси за по-неблагоприятен сценарий“, препоръча икономистът.

Според него трябва да се продължи с намаляване на данъците, да се въведе необлагаем минимум, да се съкратят разходите за държавна администрация.

Гълъбинов допълни, че трябва да помислим дали е оправдано да продължаваме с разбирането, че болниците трябва да са търговски дружества. „Освен увеличение на заплатите на учителите, да се съсредоточим за актуализиране на инфраструктурата, да се дигитализира тази инфраструктура. Науката и иновациите можем да използваме и да инвестираме там, където ще са бъдещите бизнеси… Ние имаме възможност да качим нивото на нашата икономика точно в тази криза“, подчерта той.

Още по темата