Нов общински съветник и стари проблеми нищиха на сесията в Карлово/ВИДЕО/

Нов общински съветник и стари проблеми нищиха на сесията в Карлово/ВИДЕО/

На редовна общинска сесия днес в Карлово бяха обсъдени наболелите от няколко месеца проблеми, свързани с отпадъците и отпадъчното пространство и бюджета на общината. Председателят на групата съветници от БСП повдигна въпроса за депото, което ще се използва за изхвърляне на отпадъци.
В началото на сесията клетва положи новият общински съветник Зорница Ранчева, която е от групата на БСП. Ранчева заема мястото на Иван Хаджийски, който бе отстранен поради неспазване на членове от ЗМСМА.
Кметът на община д-р Карлово Емил Кабаиванов изчете декларация във връзка с големият християнски храм “Света София” в Истанбул, Турция, който беше превърнат в джамия.
„Като хилядолетна християнска светиня и духовен център на Православието, „Света София“ е изключителна културна ценност за цялото човечество. Построена е през VI век като катедрален храм на Константинополската патриаршия и в продължение на почти 1000 години е най-важната християнска църква. След падането на Константинопол под властта на османските турци е превърната в джамия. През 1935 година Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на модерна Турция, я обявява за музей. Тя е един от символите на Истанбул и е част от Списъка с обекти от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на Българската православна църква, както и на всички православни църкви, държавни лидери и международни институции, за запазване досегашния статут на храма „Света София“ като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!“, гласи текстът, подкрепен от общинските съветници.
Декларация беше изчетена и от Димитър Шивиков, който на миналата общинска сесия заяви, че не желае да бъде част от групата общински съветници на ВМРО-БНД.
Приети бяха решения, свързани с удължаване на услугата „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ и с извършване на вътрешни компенсирани промени и актуализация на общинския бюджет за настоящата година. Общинският съвет бе запознат с изпълнението на Бюджет 2020, сметките за средства от Европейския съюз и актуализирано разпределение на промените по бюджета за полугодието. ОбС даде съгласие за актуализиране на Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, за 2020 година.
Спор между управляващи и опозиция се породи върху отделните точки от дневния ред. Вижте…

Още по темата