Нов щам на COVID-19 във Великобритания има съществени мутации

Нов щам на COVID-19 във Великобритания има съществени мутации

Нов щам на коронавируса във Великобритания показва съществени мутации, съобщиха учени, цитирани от Ройтерс.

Мутациите са свързани с промени в протеина на „шиповете“, които SARS-CoV-2 използва, за да инфектира човешката клетка. Все още не е ясно дали тази мутация го прави по-силно инфекциозен, предаде БТА.

„Усилията ни са насочени към това да потвърдим дали тези мутации допринасят за по-бързото разпространение“, се казва в съобщение на екипа учени от британския консорциум COVID-19 Дженомикс Ю Кей.

Новият щам, наречен от учените „VUI – 202012/01“, включва генна мутация на протеин, която на теория би могла да доведе до по-лесно разпространение на COVID-19 сред хората.

Британското правителство съобщи в понеделник за ръст на новите инфекции, което може частично да е свързано с новия щам.

От появата си досега новият коронавирус постоянно мутира, със средна „скорост“ от една до две мутации месечно в глобален мащаб, по данни на специалистите от британския консорциум.

Повечето от мутациите, наблюдавани досега, не са повлияли особено върху новия коронавирус. Много малка част от тях могат да го променят съществено, като например го направят по-способен да заразява бързо хората, като причинява по-тежки инфекции.

Новата мутация на коронавируса, засечена във Великобритания, не представлява голяма опасност за хората, макар че може да бъде по-силно заразна, съобщи ТАСС, като цитира Дейвид Набаро от Световната здравна организация в интервю за „Скай нюз“.

Източник: Offnews.bg

Още по темата