Според разследване на Навални е имало три опита да го отровят

Според разследване на Навални е имало три опита да го отровят


Руският дисидент Алексей Навални каза днес, че екип от тайни агенти на руското контраразузнаване (ФСС) се е опитал да го убие по поръчка на президента Владимир Путин.

Групата от ФСС (службата – главен приемник на някогашното съветско КГБ), сформирана за извършване на мократа поръчка, е направила най-малко два предишни опита да отрови най-отявления критик на Путин с химическото оръжие „Новичок“, твърди самият Навални във видео, качено в „Ютюб“ и цитирано от ДПА.

Двата предишни опита се оказали неуспешни, защото дозите били твърде малки, казва Навални. Според него групата за мократа поръчка се опасявала, че ако използва твърде голямо количество от отровата, незабавната смърт на жертвата щяла да бъде твърде лесна за разследване.

Опозиционерът, намиращ се в Германия, където лекарите го спасиха след опита за отравянето му по време на вътрешен полет със самолет в Русия, се позова на записи от телефонни разговори и на показания на пътници от самолета, че групата от ФСС го е следяла доста време и е извършила трите опита за отравяне, последният от които е бил през август в сибирския град Томск, след което той едва не умря в самолета на път за Москва.

Независимата разследваща организация Белингкат, участвала в разследването, подкрепяйки Навални, заяви в декларация, че един от агентите в групата, ангажирана в опита за убийство, е докладвал директно на Путин.

Руските власти многократно отхвърлиха заключението на германските експерти, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, заявявайки, че няма убедителни доказателства за това.

Два дни след като Навални припадна в самолета на 20 август, той беше евакуиран в Берлин със специално изпратен за него германски самолет. Животът му бе спасен в берлинската болница „Шарите“, а експерти от лаборатории в Германия, Франция и Швеция стигнаха до заключение, че той е бил отровен с разновидност на „Новичок“, припомня ДПА.

Днес говорителят на Путин – Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС, нарече „пълна глупост“ вчерашното съобщение в британския седмичник „Сънди таймс“, че е имало два опита за отравяне на Навални. При това Песков употреби английския жаргонен термин bullshit, за да характеризира твърдението на вестника.

Според „Сънди таймс“ в болницата в сибирския град Омск, където по спешност кацна самолетът, с който Навални пътуваше от Томск за Москва, е бил предприет още един опит за отравянето на опозиционера. Вестникът се позова на свои източници от германските органи за сигурност, които разказали как е станало това на свои колеги във Великобритания. Агентите от мократа поръчка направили новия опит за отравяне в момента, когато Навални бил в изкуствена кома, преди да бъде изпратен към летището, за да отлети с чакащия го самолет към Берлин.

Идеята на убийците била Навални да е вече мъртъв при пристигането си в Берлин, пише „Сънди таймс“, като цитира свой източник. Според вестника тогава, както и при първия опит, пациентът избегнал смъртта благодарение на дозата противоотрова от атропин, дадена му при постъпването му по спешност в болницата в Омск.

Британският вестник съобщава, че служители от руските сили за сигурност може да са оказали влияние върху лекаря, който се е грижил за Навални в Омск, и затова той по-късно обяви, че най-големият критик на Путин вероятно страда от метаболитно разстройство, а не от отравяне.

Използването на втора доза „Новичок“ безспорно увеличава вероятността за убийство, казва Алистър Хей – преподавател по токсикология на околната среда в университета в Лийдс, цитиран от „Сънди таймс“. Но ако Навални вече е бил „атропиниран“, това е противодействало на нервния агент, макар че може да е удължило състоянието на кома. Токсинът се е нуждаел от повече време, за да се разгради в черния дроб, посочва Хей.

Шефът на отделението за остри отравяния в болницата в Омск, който е и главен токсиколог на Омска област и на Сибирския федерален окръг – Александър Сабаев, съобщил на ТАСС в неделя, че външни лица са нямали достъп до болничната стая на Навални, затова никой не би могъл да има възможност повторно да го трови.

Още по темата