Берлин очаква руски дезинформации за изборите през септември

Берлин очаква руски дезинформации за изборите през септември


Берлин очаква руски операции за дезинформация във връзка с германските парламентарни през септември, заяви днес германският външен министър Хайко Маас, цитиран от Франс прес.

„Знаем, че Германия е една от основните европейски мишени на руските дезинформационни кампании, а също така и на кибератаки. По тази причина ние взимаме мерки, но също така искаме да сме сигурни, че на това ще бъде сложен край“, изтъкна Маас в интервю за телевизия „Дойче веле“.

В проучване на Европейския съюз, публикувано в началото на този месец, се казва, че „нито една от останалите страни в ЕС не е обект на такива яростни атаки като Германия“.“Надявам се, че натрупаният в материята опит ще ни позволи да избегнем такъв развой по време на предизборната кампания за изборите за германския Бундестаг“, каза още Маас, според когото е „напълно неприемливо да се опитваш да влияеш отвън на демократичните процеси в други страни, например в Германия“.

Според проучването на ЕС от 2015 г. са регистрирани над 700 случая на операции по дезинформация срещу Германия. За сравнение, срещу Франция са регистрирани 300 такива случая, срещу Италия – 170, а срещу Испания – 40.

Още по темата