Все повече мигранти се опитват да влязат нелегално у нас

Все повече мигранти се опитват да влязат нелегално у нас

Седем пъти повече опити нелегални имигранти да влязат у нас незаконно през българо-турската граница отчита МВР за първите четири месеца на година, спрямо същия период на 2020-а. От ведомството информират, че граничните полицаи не са допуснали 3978 нелегални имигранти да влязат в страната.
Униформените са задържали 147 души, като 120 от тях извън зоните на граничните пунктове. Най-много били чужденците от Сирия, Афганистан и Ирак.
От началото на годината опитите на нелегалните имигранти на българо-гръцката граница достигат 12 пъти повече в сравнение с 2020-та година. Граничните полицаи не са допуснали 2213 човека, всички те се върнали обратно във вътрешността на Гърция. Задържани били 97 души/28 – на ГКПП, 69 – извън зоните на ГКПП/.
Пак за първите 4 месеца на тази година на изход на държавната граница граничните полицаи са задържали 449 граждани на трети страни, което представлява увеличение с повече от 5 пъти спрямо същия период на 2020 г.
Най-много са задържаните при опит да преминат на изход българо-сръбската граница – 358. Преобладават лицата от Афганистан, Сирия и Мароко, като повечето от тях били задържани в страната и са регистрирани.
От МВР информират, че служебният заместник-вътрешен министър Венцислав Катинов е бил на работно посещение в района на ГКПП – Капитан Андреево, където се е запознал с организацията на работата на „Гранична полиция“. Той подчертал, че наред с обезпечаването на честни избори, ефективната охрана на държавната граница е основен приоритет./Dariknews.bg

Още по темата