Вестник „Република“: | Банкеръ

Вестник „Република“: | Банкеръ


Управляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора с България, твърди опозиционният вестник „Република“. Управляващите мълчат, след като вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи за представен на Скопие анекс от 12 точки, които Република Северна Македония трябва да приеме, ако иска да получи дата за начало на преговори, пише „Република“.

България от дълго време говори за такъв анекс. Досега се знаеше за три точки от анекса, а това са Република Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се употребява цялото име Република Северна Македония и да докаже, че няма териториални претенции към България, пише изданието.

С оглед на това, че премиерът Зоран Заев, външният министър Буяр Османи и президентът Стево Пендаровски крият анекса, е логично, че той не е благоприятен за Македония и сега се търси начин как той да се „продаде“ на обществеността, пише „Република“. Пендаровски каза преди няколко седмици, че не вижда необходимост от анекс към договора с България, докато Заев убеждаваше, че няма да има никакъв Анекс, пише скопският вестник.

Единствените, които твърдяха, че има анекс, бяха от ВМРО-ДПМНЕ, но от медийната машина на властта те бяха обвинени за разпространяване на фалшиви новини.

„Република“ пише, че съпругът на бившата министърка на образованието Рената Дескоска Тони Дескоски е заявил, че анекс има, и поискал той да бъде оповестен. Според него анексът ще бъде наречен Протокол и ще бъде гласуван в парламента. В цялата ситуация с България е ясно, че вицепремиерът Никола Димитров е дръпнат настрана, след като Каракачанов го нарече „по-опасен от корона“, пише „Република“. Вестникът отбелязва също, че само един ден след като Никола Димитров поиска спорът с България „да си почине до изборите в източната съседка“, Заев и Османи пращат Владо Бучковски в София. Както стоят нещата в момента: Република Северна Македония ще преживее още едно дипломатическо поражение и унижение, в което морковът ще бъде само началото на преговори с ЕС, които не значат нищо и България във всеки момент ще може да постави нова блокада и да дръпне ръчната спирачка, пише изданието.

Външният министър Буяр Османи заявява в интервю за Радио Свободна Европа, че единственото решение и формула за България е да се върнем към принципите на Договора, но и да се намерят механизми как той да се направи по-бърз, по-динамичен, за да се постигнат резултати, пише „Независен“. В интервюто Османи посочва, че „сега, когато влизаме в друг съюз с други държави, и в НАТО, и в ЕС, с България, с Гърция, с Албания, на света не може да се гледа със същите очила от миналото“.

Османи добавя в интервюто, че договорите трябва да се спазват такива, каквито са, и това е задължение и за Скопие в случая с Договора за добросъседство с България. По думите на Османи Договорът представлява насока за ускоряване на инфраструктурните проекти, на икономическото и културното сътрудничество, но и ускоряване на работата на комисията по историческите въпроси, като при това не се променя целта на комисията. Целта на Комисията е да разреши историческите въпроси в контекста на образованието, в контекста на превъзмогване на стереотипите на Балканите в учебниците, казва външният министър. Според Османи на историята не трябва да се гледа като на въпрос за идентичността на народите, тъй като въпросът за идентичността произлиза от правото на самоопределение на държавите и не е въпрос на спор и тук е ключовото различие.

Необходим ни е рационален подход – разделяне на историята като образователен въпрос срещу историята като спор за идентичността, каза Османи, цитиран от „Независен весник“.

Още по темата