ГЕРБ: Не приемаме България да е черна овца, БСП: Демокрацията ни е болна

ГЕРБ: Не приемаме България да е черна овца, БСП: Демокрацията ни е болна

„Не отричаме, че България, както и всички останали европейски страни, има проблеми с корупцията и върховенството на правото. Но ние няма да приемем България да е черната овца на Европа, защото тя не е такава“, заяви в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Тома Биков, предаде БГНЕС.
Повод за думите на Биков бе вчерашната резолюция за страната ни, гласувана в Европейския парламент.
„Поздравяваме БСП и ДПС с този голям успех за тях. Поздравяваме ви за това, че през последните няколко седмици успяхте да организирате социалистическите, либералните и зелените депутати в Европейския парламент, които никога, никъде, в последните години, не са печелили избори, да хвърлят петно върху България“, обърна се Биков към опозицията.
„Докато има социалисти и либерали в България, на нас не ни трябват пазачи около казана в Ада“, пошегува се той от парламентарната трибуна.
Според него българските социалисти и либерали в Европейския парламент са показали, че тяхната „идеологическа идентичност е много по-силна от националната им идентичност“. „Вие сте много повече социалисти, отколкото българи. Няма истински българин, който да изпитва такова удоволствие от такива действия на своето представителство“, смята депутатът от ГЕРБ.
„Вие имате подкрепата на загубилата Европа, ние – на спечелилата Европа. Вие имате подкрепата на няколко идеологически течения, които си отиват. Отиват си, защото хората не ги искат. Имате подкрепата на хората, които са се откъснали от света – на „хайверената“ левица и на Радан Кънев“, каза още Биков.
Той бе категоричен, че резолюцията по никакъв начин не отразява мнението на цяла Европа за страната ни.
БСП също излезе с декларация по темата:
„От вчера отношението на Европа към България не е същото“, заяви в декларация от името на „БСП за България“ депутатът Драгомир Стойнев.
„От вчера Европа с пръст посочи кои са виновниците за това състояние. Виновниците са от политическа партия ГЕРБ и „Обединени патриоти“, посочи Стойнев от трибуната на парламента.
Той припомни и скорошния мониторингов доклад на Европейската комисия, който също постави на масата проблемите на България с корупцията, свободата на словото и върховенството на закона.
Стойнев обърна внимание на факта, че от ЕНП също има депутати, които са подкрепили резолюцията, както и такива, които са се въздържали. „Това вече става диагноза. Нашата демокрация е болна. Тя трябва да бъде излекувана, да се намери лек“, продължи депутатът.
Според него Европа вече е осъзнала, че „близки фирми до управляващото правителство заграбват европейските фондове“, но допълни, че все пак страната ни не бива радва на тази резолюция.
„Основният проблем е, че българските граждани не вярват на своите институции“, каза още Стойнев и завърши: „Единственият лек е незабавна оставка“.
От Обединени патриоти изразиха възмущение от заложени текстове в гласувания документ. Депутатът Александър Сиди заяви:
„Вчера потомците на убийците от народния съд се прегърнаха с потомците на жертвите и направиха национално предателство в Европейския парламент в името на няколко гласа повече“, каза от трибуната на парламента депутатът от „Обединени патриоти“.
В декларация от името на групата Сиди обяви:
„Дискусията за върховенството на закона, предизвикана от няколко неправителствени организации, печално известни в България с антибългарската си дейност, се превърна в трибуна за пропаганда на цигански, ЛГБТИ права, гей бракове, Истанбулска конвенция, македонско малцинство и т.н.
Все теми, които не стоят изобщо в дневния ред на българското общество. Нещо повече – ЕП си позволи да подлага под съмнение решение на българския Конституционен съд. Това е скандално и недопустимо. И всичко това беше подкрепено с гласовете на, наричащите себе си, български евродепутати от БСП и ДБ. Ето това е реалното лице на тези партии“, се казва още в декларацията на „Обединени патриоти“./Вести БГ

Още по темата