Над 70 лаборатории ще правят PCR тестове през почивните дни

Над 70 лаборатории ще правят PCR тестове през почивните дни


Над 70 лаборатории са обявили дежурства в поне един от предстоящите три почивни дни, когато ще могат да се правят PCR тестове, показва списък, публикуван от Министерството на здравеопазването. Има обаче градове, в които утре няма да има дежурна нито една лаборатория – Варна, Видин, Кърджали, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол. В Габрово, Добрич и Ловеч няма да има нито една работеща лаборатория за тестове през почивните дни. Първият работен ден от новата година е 4 януари.

През месец декември редица български граждани са били заловени при опит да преминат нелегално границата в посока към Румъния с фалшиви отрицателни PCR тестове, като последният такъв опит е регистриран преди 24 часа. Това е съобщила в четвъртък говорителят на граничната полиция в Гюргево Андрея Бику, цитирана от Нова ТВ.

„На граничния пункт Гюргево в посока влизане в страната през последните 24 часа се явиха в различни часови интервали двама български граждани, които представиха пред служителите на Дирекцията за обществено здраве негативни резултати от тестове за SARS-CoV-2. Тъй като имаше съмнения за автентичността на тестовете, съвместни екипи от румънски и български гранични полицаи направиха допълнителни проверки и установиха, че те не са били издадени от посочената в документите клиника и са фалшиви“, посочила е Бику.

Българските граждани са заявили, че са купили тестовете в България срещу сумата от 50 евро всеки с намерението да им бъде позволено влизането в Румъния, без да им бъдат наложени мерки за опазване на общественото здраве от компетентните органи, като се има предвид, че България се намира в списъка на страните с повишен епидемиологичен риск.

Двамата мъже са предадени на българските власти за продължаване на разследването и налагане на съответните мерки.

Говорителят на граничната полиция в Гюргево добави, че през последния месец граничните полицаи в Гюргево са се сблъсквали с редица подобни случаи, когато български граждани са се опитвали да преминат в Румъния с фалшиви COVID-тестове.

Още по темата