Радан Кънев към ЕП: Не позволявайте дебата за България да се превърне в предизборна партизанщина

Радан Кънев към ЕП: Не позволявайте дебата за България да се превърне в предизборна партизанщина


Започна дебатът за Върховенството на закона в България. Ето и Писменото ми изказване по време на дебата, което изпратих на всички колеги в ЕП (на английски, естествено) по пощата и внесох в деловодството на ЕП. Това написа на страницата си във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев.

Ръководството на групата на ЕНП в Европейския парламент е гласувало решение да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат за България. За това информираха българските евродепутати Радан Кънев и Александър Йорданов по-рано.

Според него е много е важен въпросът дали предизвикването на такъв дебат в Европейския парламент е вадене на кирливи ризи и излагане пред чужденците, или е необходимо и отговорно политическо поведение.

Г-н Председател,

Скъпи колеги,

Тъй като не получих думата в този дебат, се обръщам към вас съгласно член 171 (11) от нашия правилник. Обръщам се специално към колегите си от ЕНП, за да обмислят внимателно ситуацията в България и значението на дебата, не само за българските граждани и европейските данъкоплатци, но и за бъдещето на ЕС.

Този дебат може лесно да се превърне в предизборна партизанщина. За да избегнем този риск, ви призовавам да се съсредоточим върху истинския проблем и да го разгледаме в контекста на другите два големи дебата, които провеждаме днес – относно Механизма за върховенство на закона и Клаузата за условност (обвързването на европейските средства с принципите на правовата държава).

Проблемът е прост, но също така е много сериозен: мафията е превзела съдебната власт и медиите в държава-членка. Може да подкрепяте правителството в България, а може и да не. Това понякога са сложни политически решения. Ако имате доверие на правителството, може да му помагате да се отърве от опасните си зависимости – напразно, но благородно усилие. Но да отричате истината не е избор, бездействието също не е, когато върховенството на закона бива потъпквано в европейска държава. Това не е избор, това е съучастие.

Още по темата