Комисията по ревизията определи 17 приоритета за работата си

Комисията по ревизията определи 17 приоритета за работата си


Временната парламентарна комисия по ревизия определи 17 приоритетни области за работата си. 

Сред тях са проверки на „Автомагистрали“, АПИ, ББР, топлофикационните дружества, ЕРП-тата и ВиК операторите, НАП, НОИ, както и разходите за СРС-та през последната година.

Временна комисия по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на държавни средства проведе днес първото си заседание под ръководството на председателя на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова. Тя ръководеше подобна комисия по ревизия на предишното управление и в предходното 45-о Народно събрание.

Сега Манолова настоява работата да започне от енергийните дружества заради очакваното повишение на цените на тока, топлата вода и парното.

От „Има такъв народ“ обаче искат първата ревизирана област да бъде пътното строителство и в частност дружеството „Автомагистрали“.

По искане на  ДПС във фокуса на внимание на Комисията по ревизия ще бъдат Националната агенция за приходите и Националният осигурителен институт.

ГЕРБ виждат като приоритет проверката на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Освен на секторите, в които е излят най-голям публичен ресурс, и (в които) в предната комисия се оказа, че има най-много разхищения, сега възприехме допълнителен критерий – първите сектори и дружества да бъдат тези, чиято работа се отразява в най-голяма степен върху джоба на българина и върху живота на всяко едно българско домакинство“, обобщи председателят на комисията Мая Манолова.

Затова от парламентарната група на Манолова ще настояват за среща с електроразпределителните дружества, ВиК-операторите, Комисията за енергийно и водно регулиране и топлофикационните дружества.

„Включително и столичната „Топлофикация“ с последните обществени поръчки, включително обществената поръчка за изграждане на инсталацията за изгаряне на боклук в центъра на София, която беше финализирана буквално преди дни и по която, по познатата схема, предстои да бъдат предоставени 60 милиона лева аванс – за изграждането на инсталация за горене на боклук, при положение че ние още сме в съда с обжалване на процедурата по ОВОС“, допълни Манолова

„Демократична България“ искат ревизия на проекта „Турски поток“, а от БСП настояват да се провери работата на Българската банка за развитие.

В 45-ото Народно събрание комисията „Манолова“, както стана известна, проведе няколко заседания, от които последваха редица сигнали до прокуратурата.

Сред най-запомнящите се от тях ще останат твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски, който отправи директни обвинения към бившия премиер Бойко Борисов и представители на бизнеса у нас.

Думите на Илчовски дори доведоха до временни сътресения с акциите на една от компаниите, търгувани на фондовата борса. Комисията изслуша и тогавашният министър на регионалното развитие Петя Аврамова за обществени поръчки в сектора и проблеми при възлагането им от страна на държавната фирма „Автомагистрали“ – тема, която остана във фокуса на внимание и при служебния кабинет на Стефан Янев.

В обхвата на новата комисия „Манолова“ е работата на Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години, а не последните десет, както бе в предишния парламент.

Очаква се на днешното заседание да бъде приет правилникът за работа на комисията.

Днес е и първото заседание на временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата около лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в „Росенец“. 

Още по темата