Бием се повече, но не се развеждаме

Бием се повече, но не се развеждаме

В Китай затварянето на хората вкъщи във връзка с пандемията от COVID-19 доведе до рязко увеличение на разводите миналата пролет, но още тогава наши психолози и социални антрополози коментираха, че българинът е „корав“ и няма да посегне на брака си, колкото и да е изнервен от принудителния престой вкъщи. И се оказаха абсолютно прави.
Много българи се отчаяха от новата реалност – загубиха част от свободата си, дори работа и пари, и доста от тях започнаха да посягат на своите половинки, дори на децата си. Случаите на домашно насилие скочиха, че чак се налага извършването на промени в Закона за защита от домашното насилие. Ноооо, българинът не посегна на брака си. Разводите през 2020 г. са намалели, независимо дали става въпрос за раздели по взаимно съгласие или по исков ред. Китайците имат да ни гонят по семейна издръжливост, дори срещу нас да бягат. Може би затворени в тесните си жилища не успяха да се изтърпят по време на затварянето. А вероятно им липсва и креативност в сложните партньорски отношения.
Не могат да стъпят на пръста на един съпруг, който докато пътувал с жена си в колата, бил изненадан от рязкото: „Искам развод!“. Мъжът не казал нищо, само увеличил скоростта до 110км/час. „Взимам и къщата“. Пак мълчание, скоростта се увеличила до 140 км/час .„Взимам и децата с мен.“ Мълчание, скоростта станала 180 км/час. „Взимам колата и кредитните карти.“ В този момент автомобилът се насочил към ръба на пропаст. Жената обаче не спряла: „Така… разбрахме се… ти нещо да искаш?“. Мъжът най-после отговорил: „Имам си всичко необходимо.“ А тя саркастично: „Имаш, а! И какво имаш бе, голтак?“ „Еърбег!“.
Това е заможният българин. Но не само той знае как да се справя с тежки ситуации.
Една жена се карала на мъжа си: „Виж се колко си пропаднал, само пиеш и пиеш. Не мога да продължавам да живея с теб – още утре отивам и подавам молба за развод!“. „Добре бе, върви подай молба! А после, като излезеш на площада, хората ще викат – виждате ли я тая, дето и Киро пияницата даже я остави“. Ето ти начин за преодоляване на семейната криза.
Ще кажете, ама разводите намаляват, защото българите не се женят. Може коронавирусът да спъна желанието на хората да сключват брак заради ограниченията за провеждане на големи сватбени тържества, но като цяло бракът у нас не е отживелица. Така или иначе, ще дойдат и по-спокойни времена и пак ще засвири шумно „Менделсон“, за всички, които го желаят. И разводи ще има, но ако съвсем се наложи. Тук ще цитирам мислите на един мъж: „Някак изведнъж разбрах защо никога няма да се разведа с жена си. Разбира се, че не заради нашата банална любов. Даже не и заради това, че е юрист и при развод ще ме остави гол като пушка. Не е и заради това, че баща й е прокурор. А заради това, че докато седя и си закусвам спокойно, тя ме целуна по бузата, после отвори прозореца и грозно изкрещя: „Само опитай да изцапаш бельото ми, гадино!“ И с един изстрел на пистолета си свали гълъб.“ /Monitor.bg

Още по темата