Предложение: 5% данък върху доходите на работещите вкъщи

Предложение: 5% данък върху доходите на работещите вкъщи


Изследователският отдел на „Дойче банк“ е разработил доклад, в който лансира предложение за 5% данък върху заплатата на работещите  дистанционно. Според авторите на изследването пандемията от коронавирус само „е подчертала“ необходимостта от въвеждане на този вид данък. Всъщност  между 2005 и 2018 г. има нарастване на броя на американците, които пътуват до работа със 173%. По време на пандемията процентът на американците, работещи от вкъщи, се е увеличил десетократно, до 65% 

Дистанционните служители допринасят по-малко за инфраструктурата на икономиката, като същевременно се възползват от нея. Новият работен формат е не само по-гъвкав, но също така изключва разходи като транспорт, храна, облекло и почистване, посочва анализаторът. При такива обстоятелства въвеждането на 5% данък върху заплатата на работещите вкъщи е необходимо „от лична и финансова гледна точка, коментират от „Дойче банк“. Макростратезите на банката уверяват, че прилагането на данъка трябва да се извърши, докато властите съветват хората да работят от вкъщи. 

В парично изражение данъкът може да генерира около 48 млрд. долара за правителството на САЩ, около 6.9 млрд. лири за Великобритания и около 15.9 млрд евро за Германия.

Идеята е този допълнителен приход да бъде насочен под формата на помощ за тези, които трябва да работят присъствено при ниско заплащане.

Още по темата