НФСБ не се отказва от намерението за смяна на състава на Комисията по досиетата

НФСБ не се отказва от намерението за смяна на състава на Комисията по досиетата


„ГЕРБ са оттеглили подписите си от предложението, внесено в НС за редуциране и подмяна на състава на Комисията по досиетата, която с години работи с изтекъл мандат. Подписът на НФСБ обаче остава. Ние държим съставът на тази комисия да бъде обновен“. Това заяви зам.-председателят на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред „България он Еър“.

Той припомни, че вторият мандат на Комисията е изтекъл преди 4 години, още през 2017 г., а след напускането на двама от членовете й – тя работи със 7, вместо с 9 души.

„В „Обединени патриоти“ и ГЕРБ преценихме, че съставът трябва да бъде обновен, тъй като мандатът е изтекъл. Трябва да бъде редуциран, тъй като обемът на работа вече не е толкова голям – една огромна част от хората, които участват в активната политика и по закон трябва да бъдат проверявани, вече са проверени. Това са общински съветници, кметове, председатели на общински съвети, представители на администрацията, които подлежат на проверка, народни представители. На второ място са родените много по-късно, които са твърде млади, за да са имали принадлежност към бившата ДС“, посочи Борис Ячев.

Той коментира думите на Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, че промяната се правела, за да се скрият хора, които имат принадлежност към бившата ДС и то преди избори, така: „Г-жа Бончева явно се притеснява, че съставът ще бъде сменен и ще остане без работа. Аз твърдя, че Комисията трябва да бъде обновена, защото няма друга институция в България, която да работи с изтекъл мандат вече 4 години и в която да получаваш 5 хиляди лева заплата, да имаш собствен шофьор, служебен автомобил и секретарка. В случая става дума за това със зъби и нокти да се бранят чисто битови придобивки“.

„Г-жа Бончева удобно е забравила, че в първия мандат на Комисията по досиетата, още през 2007 г. беше предложена за член от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов, когото, сега чувам, тя обвинява в опит да „сложи ръка“ върху Комисията. И какво излиза? Че още през 2007 г. се е опитал да го направи, вкарвайки именно Екатерина Бончева там. Това е несериозно“, добави още Ячев.

„Отново повтарям, че в подобни нелепи твърдения прозира чисто и просто стремеж да се запази „благата“ служба за още известно време“, заключи зам.-председателят на НФСБ.

Още по темата