Притеснени розопроизводители обсъдиха проблемите на бранша в Карлово

Притеснени розопроизводители обсъдиха проблемите на бранша в Карлово

На публично обсъждане за проблемите на розопроизводството се събраха днес десетки розопроизводители от района на Карлово и Казанлък. Те обстойно обсъдиха проблемите, които среща бранша до момента и е на път да срещне розопроизводството по време на настоящата розова кампания. Основното притеснение на розопроизводителите е това, че тази година може да се окаже нулева – цветът да не бъде изкупен от дестилериите, което обезмисля и работата на производителите – обработки, бране. Друга тема, на която обърнаха внимание беше свързана с изкупната цена на килограм розов цвят.
“Ако цената е по- ниска от 2.10 лв. на килограм, то няма смисъл да се бере цвета, защото няма да работим на себестойност”, казаха част от производителите. Това, върху което се концентрираха стопаните на трайни насаждения с маслодайна роза са предложенията, които те искат да отправят към Министерството на земеделието, свързани с бранша. Основното им искане е да настъпят промени в Закона за маслодайната роза – подпомагането да е еднакво за всички производители, без значение дали са регистрирани като земеделски производители или не.
“Ако ще има подпомагане за бране на зелено, то да бъде на декар, не на стопанство. Подобно на ковид мярката, при която стопанства получиха по-високо финансово подпомагане, също така Социалното министерство да излезе с програма за това хората, които са временно заети, тоест са на борсата да бъдат пратени в розовите градини да работят като за целта стопаните на розови насаждения са готови да плащат техните осигуровки”, посочиха още те.
На срещата присъстваха народният представител Веска Ненчева, общественици, представители на асоциации. Ненчева посочи, че проблема в розовият бранш поражда много проблеми след себе си. “Проблемът освен с розата е и демографски – розопроизводството в нашият район е поминък, хората разчитат на него като допълнителен доход или като такъв, с който да се изхранват целогодишно. Ако унищожим този бранш голяма част от хората ще напуснат района, районът ще обезлюдее”, посочи Ненчева.

Още по темата