Бивш и настоящ министър се хванаха за гушата

Бивш и настоящ министър се хванаха за гушата


„Загряването“ при старта на предизборната кампания премина в…„прегряване“.  Искрата за пореден път беше запалена от служебния министър на икономиката Кирил Петков, който хукна да обикаля язовирите, за да види с очите си какво точно е свършено за подобряване на състоянието им, след като кабинетът на Бойко Борисов 3 изля в Държавната консолидационна компания  500 млн.лева.

Очевидно те са се оказвали недостатъчни за размаха на предишните управляващи, тъй като към най-тайнственото държавно дружество у нас са долети и още 130 млн.лв. от Българската банка за развитие.  Така харчовете за ремонтите на водохранилищата, които  се водят високо критични – с опасност за населението и са с особен приоритет за държавата, стават  630 млн. лева.

Според  Петков, още при първоначалната проверка на дружеството – по документи,  започнали „да светят червени лампи“.

За него е необяснимо защо това финансиране минава и през Министерството на икономиката, а след това отива към Държавната консолидационна компания?!

Така или иначе хората на Петков са установили, че вече са минали три години, откакто са сключени над 200 договора и са изхарчени 631 млн. лв., а резултатът по думите му е едва 10 приключени ремонта, 51 прекратени след допълнително обследване и 120 открити строителни площадки.

Тези цифри окончателно са подпалили фитила на Петков,

за да хукне по пътя на парите.

Той останал шокиран още на „първа база“, когато открил, че най-приоритетен се оказал ремонта на язовир „Пазар дере“ , който се намира  на 30 км от Ловеч „в средата на поле, без никакво населено място в близост“. А на всичкото отгоре в него нямало и …вода.

Коментарът му за видяното накратко беше: „Единственото, което този язовир за 2 350 000 лв. е успял да запази, е тази локва. Виждаме, че има и съоръжение, което измерва дълбочината на локвата. Забелязваме едно съоръжение с бутилка Кола-Кола кола на него, което е свързано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Кола-Кола е най-добрият начин за този тип съоръжения, но очевадно е за мен, че когато държавата похарчи 2 300 000 лв. се надявам съоръженията да изглеждат по-добре от това“.

За по-голяма достоверност, беше пуснато и видео от проверката, в което думата беше дадена на  инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за проверка на ДКК.

Той заяви: „Обектът е завършен. Представена е отчетна документация и имаме поглед върху цените. Те са, как да ви кажа, малко бутикови. Цената на един специфичен хидротехнически бетон, който в София е 126 лв., тук е актуван за 219 лв. Плюс 30 лв. транспорт – т.е. приблизително двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разходи. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са искали и са взели съответно от държавата, са 1.16 лв. на тон/км. – т.е. 5 пъти по-скъпи“.

Тези констатации обаче

„взривиха“ бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов,

който директно обяви, че  Петков  лъже. 

Борисов, който беше министър до 11 май обяви, че язовирът е бил умишлено източен, след като Петков пое поста „за да може Кирил Петков да се снима на него и да заблуди обществото“. Самият Борисов също посети водното съоръжение (на 12 юни) и обясни, че на обекта е монтирана контролно-измервателна система, която да следи в реално време нивото на водата.

„От служебния предизборен щаб може би не знаят, че нивото може да се проследява и онлайн. Оттам ние разполагаме с графики, на които ясно се вижда как на 31 май язовирът е пълен. 3 дни по-късно ситуацията тук е коренно различна. (б.ред. публикуваме постъпилите в редакцията графики).

„Затова питаме: кой нареди язовирът да бъде източен?“, попита екс министърът на икономиката.

И докато двамата икономически началници се давеха във взаимни обвинения, „Банкеръ“ реши да разбере

истината от първа ръка.

Свързахме се с директора на Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ – Цако Бънчев.  Директно му зададохме въпроса, дали някой му е разпореждал да източва язовира, така, че той да бъде подходящ за фон на видеоклип.

Бънчев отрече някой да му е нареждал подобно нещо, но в същото време уточни, че язовирът е бил пълен преди дни. По думите му „тук се работи според нормативната база и тъй като съоръжението все още е в ремонт периодично бива изпразвано до т.нар.кота „мъртъв обем“. Това се прави по всички правила на Закона за водите.

Основанието за източването на язовира в този случай било чл.199 от Закона за водите, каза пред „Банкеръ“ Бънчев. Впрочем председател на УС на това дружество е Стамен Янев, бивш зам. министър на икономиката и сегашен шеф на Агенцията за инвестиции.

При нашата проверка на нормативната уредба се оказа, че

точно този  чл.199 от Закона за водите 

коментира Административно-наказателната и гражданската отговорност.

Според него Министърът на околната среда и водите може да разпореди принудителни административни мерки в различни случаи, описани подробно в норматива. Между тях разбира се е и този, засягащ опазването на здравето и живота на хората. С други думи, за да се предприемат действията по опразването на язовира, все някой е трябвало да пусне тази заповед. А както сочи законът – това е министърът на околната среда и водите или пък негов заместник.

Както знаем заповедите на началниците се изпълняват, още повече, че именно в текстовете на този член от Закона за водите, ясно и категорично са посочени и сериозни санкции…

 

Още по темата