Продължава подмяната на печките на дърва и въглища в столицата

Продължава подмяната на печките на дърва и въглища в столицата


Подмяната на печките на дърва и въглища на територията на Столичната община продължава в районите „Панчарево“, „Нови Искър“ и „Искър“, с цел намаляване на фините прахови частици във въздуха. Над 500 филтри на комини са монтирани в районите „Слатина“ и „Красна поляна“, информира кметът Йорданка Фандъкова.

По думите й продължава и през 2021-ва година програмата с възможност за монтиране на още над 500 филтъра. „Знаем, че това не е трайното решаване на проблема. Трайното решаване, разбира се, е в подмяната на отоплителните инсталации за дърва и въглища – да преминат на по-екологично отопление“, посочи тя. 

„Започнахме и подмяната на печките на дърва и въглища. По програма „Лайф“ на Европейската комисия се монтират 140 печки на пелети. До края на годината трябва да стартира и процедурата за избор на изпълнител по големия проект по Оперативна програма „Околна среда“ за подмяна на системите за отопление на 9500 домакинства с възможности за отопление на ток газ, топлофициране“, каза още столичният градоначалник.

Още по темата