Връщат присъствено студентите, чака се заповед на МЗ

Връщат присъствено студентите, чака се заповед на МЗ

Има съгласие за връщане към присъствено обучение на студентите  и се очаква заповед на здравния министър. Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков на първа среща с медиите днес, на която представи заместниците и приоритетите.
Той обясни, че е постигнато съгласие между МОН, МЗ и Съвета на ректорите, който още миналата седмица поиска ръководителите на висшите учебни заведения да имат право сами да решават кога да превключват от онлайн към присъствени лекции.
Денков уточни, че заповедта, която предстои да излезе, ще им дава това право да преценяват според ситуацията в своя университет.
На въпрос относно дистанционната форма за следване, която вече е регламентирана законово, служебният министър първо уточни дали го питат като преподавател или като министър. От позицията си начело на МОН той обясни, че необходимо да се провери готовността в системата и техническата обезпеченост. Според него дистанционното обучение е прекрасно средство за допълване на личния контакт с преподавателя, който той счита, че винаги ще си остане основният във висшето образование. „Защото е свързан с възпитанието, а възпитание не се прави дистанционно“, поясни Денков.
На въпрос кога ще се върнат учениците присъствено служебният министър не се ангажира с отговор, преди въпросът да бъде обсъден със социалните партньори. Следващата седмица предстои Отраслов съвет. Денков отказа да каже и каква позиция ще заяви МОН на срещата със синдикатите и работодателските организации. „Кое е нормално е въпрос на лична преценка. Като министър съм длъжен да спазвам институционалните решения. Моето лично мнение съм го казал на МЗ. Трябва да има единство между институциите, когато се взимат решения. Един от проблемите преди бе, че досега не беше така и излизаха с различни позиции“, каза Денков.
По отношение на националните външни оценявания и матурите увери, че няма да има преосмисляне нито на организацията, нито на съдържанието, нито на формата и на практика нищо не е променено по същество. „Родителите и учителите да знаят, че правилата са ясни. За детайлите няма да говорим сега“, парира допълнителни въпроси Денков и добави, че няма да се иска писиар тест преди изпитите на ученици под карантина.
Запитан за предизвикателствата в тазгодишните матури и НВО, той отвърна, че екипът му прави всичко възможно да се справи с всяко от тях: евентуален теч на информация, технически средства за оценяване, работа на оценителите и спазване на сроковете.
Сред четирите приоритета на МОН в момента не е ревизия. „Като всеки министър, съм длъжен да направя преглед на финансите. Ще е по надлежния ред. Ако има нещо важно, ще научите“, каза Денков.
Първият приоритет на служебния министър на образованието и неговия екип е провеждане на зрелостните изпити, вторият – подготовката на следващата учебна година, третият – завършването на картата на висшето образования, а четвъртият – преглед на дейностите в Плана за възстановяване и устойчивост, сързани с МОН.
За политиките в средното образование ще отговарят Мария Гайдарова и Евгения Пеева, за висшето образование – проф. Генка Петрова, а за научната дейност – проф. д-р Нели Косева. Няма да има отделен заместник за програмите – всеки ще движи тези, които попадат в неговия периметър. Международната дейност ще е сред ангажиментите на Евгения Пеева./Вестник Марица
 

Още по темата