Борисов: Само с ВНС ще избегнем катастрофата на държавата

Борисов: Само с ВНС ще избегнем катастрофата на държавата

Искаме такова управление, което да се ползва с доверие от огромна част от обществото. Още днес ще се задвижи въпросът с машинното гласуване. Това обясни Бойко Борисов в съвместно изявление с председателя на парламента Цвета Караянчева и Даниела Дариткова.
„Машините могат да бъдат наемани, а трябва и да бъде осигурена хартия, защото някой умишлено може да поиска да ги повреди. Ние искаме да помагаме на хората. Лъжа е, че ние преопределяме каква ще е Конституцията, ние само я стартираме“, коментира премиерът.
„Днес внасяме тази Конституция, за да изобличим лъжата, че това е Конституция на ГЕРБ. Великото Народно събрание може да промени всеки един ред и всяка една точка“, подчерта още той. „На 2 септември да влезем със 120 подписа в НС. Правилникът може и да не е такъв, но би било добре за хората, които наблюдават процеса, да намерите начин в парламента да има гласуване, в което да видим може ли да се съберат 160 подписа за след това, защото има двумесечен срок, но ако ние не съберем подписите и се наложи да чакаме до 2 ноември, пак ще ни обвинят, че тупаме топкатаа, а това не е така“, подчерта премиерът.
По думите му на барикадите няма политически партии с голяма обществена подкрепа, които от утре да поемат управлението на страната, а имат по 3-4-10 процента обществена подкрепа.
„Тези партии искат да дойде задкулисие в парламента. Христо Иванов е цар на задкулисието, той знае как се прави задкулисие и как се прави мнозинство в парламента. Или целта му е само да има служебно правителство, което да даде еднолична власт на Радев – и Кабинет, и парламент – един човек. Това е изключително рисковано. Не ме е страх нито от Радев, нито от Иванов. Той така се е омазал, че нямам никакъв страх от него“, отсече министър-председателят.
„Първата лъжа след нашето изказване в петък, е че Борисов и ГЕРБ целели да протакат във времето да няма служебно правителство. Лъжа е, че сме се вкопчили във властта. Затова днес внасяме тази Конституция и това не е Конституцията на ГЕРБ“, обясни още Борисов. Още днес той ще възложи на вицепремиера Томислав Дончев да задвижи въпросът с машинното гласуване. „Това е втората лъжа – че не искаме машинно гласуване“, аргументира се премиерът.
„Нямаме нито една опорна точка в държавата: съсипани, предизоборни, слаби партии, слабо президенство, слаб парламент. Можем да избегнем катастрофата на държавата с Велико народно събрание“, отсече още Борисов./Dariknews.bg

Още по темата