Тренд: Пет са сигурните партии в следващия парламент, още две имат шансове

Тренд: Пет са сигурните партии в следващия парламент, още две имат шансове

Пет са сигурните партии в следващото Народно събрание и две имат реални шансове за представителство, според проучване на „Тренд“, направено между 3 и 10 август сред 1010 души чрез интервюта „лице в лице“ по поръчка на вестник „24 часа“.
Изследването регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24.2 на сто сред гласуващите), въпреки че основната управляваща партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22.9 на сто сред гласуващите). Според данните ръст се отчита при партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която събира подкрепа от 14.9 на сто от гласуващите. Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия, коментират анализаторите.
„Демократична България“ е другият печеливш от протестите с 10.1 на сто подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9.8 на сто сред гласуващите).
Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4.4 на сто сред гласуващите) и Обединени патриоти (ВМРО и НФСБ) (4.1 на сто сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание.
Изследването през август отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството. 23 на сто заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка. Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална.
„Тренд“ отчитат сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46 на сто от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37 процента са на обратното мнение.
60 на сто от българите подкрепят протестите, като 34 на сто напълно ги подкрепят, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31 процента са тези, които не подкрепят протестите. Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, „Има такъв народ“ и Демократична България.
Въпреки подкрепата за протеста, по-голямата част (39 на сто) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.
Протестите в страната от последния месец са внесли сериозна динамика в ежемесечните индикатори, които „Тренд“ следи в последните няколко години, отчитат анализаторите. Те отбелязват, че юлското им изследване е завършило ден преди първия протест, което дава отлична изходна точка да регистрират обществената динамика, която са предизвикали протестите. Теренът на настоящото проучване е приключил няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще можем да верифицираме при следващото ни проучване през септември, уточняват от „Тренд“./Вести БГ

Още по темата