Спокойна е обстановката в трите палаткови лагера в столицата

Спокойна е обстановката в трите палаткови лагера в столицата


Спокойна е обстановката и в трите палаткови лагера в центъра на София, увериха протестиращите.

На Орлов мост за пренощувалите на място денят тепърва започва. Лагерът вече се пробужда след 51-вата нощ на антиправителствени протести, която протече с хепънинг концерт, от който е останало и графитно изображение на лика на премиера Бойко Борисов с надпис: „Оставка“, защото целта остава:

“Борисов, Гешев, Цацаров, Кошлуков също сме го включили. Нито един от тях обаче няма достойнство да дойде да ни види очи в очи. Няма да го бием, това сме го казвали многократно. Просто искаме да си отидат, за да можем от там да започнем да редим събитията насетне“, заяви пред БНР Венелин Божилов от Гражданско сдружение „БОЕЦ“ при лагера на „Орлов мост“.

За днешния ден изненадващи блокади на административни сгради не се предвиждат. Такива най-вероятно няма да се организират и до знаковият за протестиращите 2-ри септември, когато след ваканцията ще започне работа Народното събрание и трябва да се разбере ще събере ли ГЕРБ необходимата подкрепа за проекта си за нова Конституция, каза още Божилов.

Колегата му Анастас Гьоков от блокадата при Ректората припомни отношението на протестиращите към предложените конституционни промени и коментира. “Ние се борим за базови ценности. Спазването на законите е една от тях и това е, което искат и очакват от нас Европейския съюз,  ние да бъдем една правова държава. Ние да можем сами да си налагаме законността в собствената си държава“, посочи той.

Същевременно стана ясно, че подписката срещу блокадите, която се събира пред НДК, временно се преустановява, защото вече са събрани достатъчно подписи, но гражданската стража, както я наричат организаторите, при кръстовището на „Ситняково“ остава.

Какви са по-нататъшните намерения на организаторите е възможно да разберем в по-късните часове на деня.

Още по темата