ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като шеф на ЦИК

ГЕРБ оттегля Красимир Ципов като шеф на ЦИК


ГЕРБ ще оттегли кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия.

Ципов бе единствен кандидат за поста, след като останалите партии не номинираха свои представители по време на консултации при президента Радев.

На брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов заподозря, че опонентите му са се сговорили да заложат капан на неговата партия. 

„Видях вчера как се споглеждат партиите на консултациите при президента“, коментира Борисов.

„След като приключиха консултациите стана ясно, че има само една единствена кандидатура за председател на ЦИК. След като разсъждавах в късния следобед на вчерашния ден си позволих да помоля премиера да свикаме заседание тази сутрин, за да анализираме така създалата се ситуация. Вчера станахме за пореден път свидетели на това, че всички други партии решиха да избягат от отговорност. Единствено ние предложихме кандидатура за председател на ЦИК, защото сме доказали, че се отнасяме изключително отговорно. Отиваме на предсрочни парламентарни избори. Сметнах, че е необходимо да представя моята позиция пред управителния орган на партията. Не се страхувам да председателствам колективния орган ЦИК“, каза самият Красимир Ципов.

Борисов съобщи, че още днес ще внесе в президентството искане Ципов да не е председател на ЦИК и очаква президентът да проведе нови консултации. 

„Нека Радев си направи председател на ЦИК с неговите партии. Решенията в ЦИК се взимат с 2/3 мнозинство. Сиреч, тези хора нямат никакво влияние с този сговор. Сега депозираме в президентството, да си прави консултации“, каза още лидерът на ГЕРБ.

Още по темата