Орбан към гей организации: Оставете децата ни на мира!

Орбан към гей организации: Оставете децата ни на мира!


Хомосексуалистите трябва да оставят децата ни на мира. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан. Ядът на премиера предизвика детска книга с истории, издадена от ЛГБТ асоциация, озаглавена „Свят от истории е за всички“, включваща гей персонажи.

„Унгария има закони, свързани с хомосексуалността, чиято основа е изключително толерантен и търпелив подход. Като обобщение моето мнение по този въпрос е: оставете децата ни на мира“, каза Орбан пред общественото радио, като добави, че има червена линия, която не бива да се преминава. 

Сборникът е съставен от най-популярните приказки, но включва герои, представляващи маргинализирани малцинства и групи в неравностойно положение, включително ЛГБТ общността. В една от историите Пепеляшка е лесбийка, докато транссексуален убиец на дракони се появява в друга. Виктор Орбан разкъса книгата публично. Консервативна група пък призова книгата да бъде изтеглена от продажба.

Тези действия бяха осъдени от унгарската Асоциация на издателите и продавачите на книги, които ги сравниха с „нацисткото горене на книги и комунистическите забрани на литературни произведения“.

 

Още по темата