Христо Проданов: Британските туристи се завърнаха в ски курортите ни

Христо Проданов: Британските туристи се завърнаха в ски курортите ни

Туристите от Великобритания се завърнаха в зимните ни курорти след като две години не успяха да ни посетят, заради ковид-пандемията.

Хотелиерите от Боровец се похвалиха на среща с министъра на туризма Христо Продано, че тази година се набюдава много голям интерес към ски сезона от страна на туристите от Великобритания. Посетители тази зима са дори повече от предпандемичната 2019 година. Повишаване на посещаемостта се набюдава и в Банско и Пампорово.

Преди пандемията години наред британците бяха най-многобройните задгранични туристи по нашите ски курорти. След тях тази година най-многобройни са българските туристи. На трето място са посетителите от балканските страни – Сърбия, Северна Македония, Косово, Румъния и по-малко от Гърция и Турция.

„Сериозни групи съветски и украински туристи в Боровец нямаме от години. Идват единствено самостоятелни посетители „, изясни пред Травъл нюз Благовеста Томова, ръководител на Съюза на хотелиерите в Боровец.

От началото на зимния сезон в Боровец се забелязва, че работят много украински жители.

 

„В края на март техните визи изтичат, само че те не считат да се връщат в Украйна „, изясни Томова.

Украинските работици смятат да останат в страната ни. За съжаление може да продължат да работят само ако получат статут.

Хотелиерите за пореден път отбелязват, че се набюдава липса на личен състав в бранша и облекчване на рестриктивните политики за наемане на служители от трети страни.

„Проблемът с фрагментите участва при всички. Туризмът стана неприветлив за работа след коронавирус ограниченията. Трябва да променим това „, съобщи министър Христо Проданов, съобщиха на пресслужбата на ведомството.

Според него приоритет е българските жители да имат работа, като е поел ангажимент и да помага при улесняването на административните процедури за наемане на служители от други страни. Министър Проданов споделя, че Министерството на туризма работи съвместно с Министерството на образованието за създаването на по-привлекателни стратегии и стажове в дуалното образование по туризъм.

Министърът на туризма е обявил също, че държавното управление създава стратегия, която ще улесни издаването на документи на украинците, за да могат да останат и да работят в България, съобщава Травъл нюз.

Според хотелиерите една от причините за затрудненията при наемането на работници от трети страни е ограничаването в Закона за трудовата миграция за трудовата подвижност в една компания, както и факта, че наетите чужденци да не надвишават 20% от личния състав. Ограничението за наемане на чужденци от Европейски Съюз е до 35%.

Още по темата