Там опитаха четиридневна работна седмица – огромен успех

Там опитаха четиридневна работна седмица – огромен успех

Тестовете на четиридневна работна седмица в Исландия са постигнали „огромен успех“ и са довели до това, че много работници преминават на по-малко работни часове, съобщава Би Би Си.
Експериментът, при който на работниците се плащаше една и съща сума за по-малко часове труд, се проведе между 2015 и 2019 г. Данните сочат, че производителността е останала същата или е била подобрена на повечето места.
В момента се провеждат редица други подобни експерименти по целия свят, включително в Испания и Нова Зеландия.
В Исландия тестовете бяха организирани от Общинския съвет на Рейкявик и националното правителство, като в крайна сметка включиха над 2500 работници или около 1% от работещото население в страната.
След това много от тях са преминали от 40-часова седмица към 35 или 36-часова, отчитат изследователи от британския мозъчен тръст „Отономи” и Асоциацията за устойчива демокрация в Исландия.
Нещо повече исландските синдикати предоговориха работните модели и сега 86% от работната сила на Исландия са преминали към по-кратки часове за същото заплащане, или ще получат правото на това.
Интервюираните работници посочват, че се чувстват по-малко стресирани и, че тяхното здраве и баланс между професионалния и личния живот са се подобрили./Вести.Бг

Още по темата