Каракачанов готви заповед преболедувалите от Ковид военни да даряват кръвна плазма

Каракачанов готви заповед преболедувалите от Ковид военни да даряват кръвна плазма


Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов съобщи пред журналисти, че разработва план, при който да се организира кампания хората в армията, които са преболедували коронавируса, да даряват кръвна плазма за нуждаещите се. Той отправи такъв призив и към цялото българско общество.

Мисля в понеделник да подпиша подобна заповед, включително и с други мерки, с които да помогнем на военномедицинските заведения, каза Каракачанов.

Министърът съобщи, че двама от генералите, заболели от COVID-19, вече са изписани от ВМА. Не са много военнослужещите, които са в болница – десетина човека, и седем души цивилни, добави той.

Не сме разглеждали варианта за пълна карантина, има си национален оперативен щаб, който взема подобни решения, коментира Каракачанов. Доста по-активно частните болници трябва да се включат в битката с коронавируса и от това, според мен, в бъдеще да зависи как ще се разпределят средствата през Здравната каса, смята вицепремиерът.

Относно ситуацията в парламента, Каракачанов коментира, че когато има изпитание пред нацията, българите трябва да са единни. Това поведение, което виждам в някои от партиите, е безотговорно, смята той. Според Каракачанов не може в ситуация, в която всяко едно решение на най-висшия орган – парламентът, е важно – за отделяне на средства, за взимане на мерки, за гласуване на какви ли не свързани неща, включително бюджета, да саботираш правителството. „По време на война, а ние се намираме във война с пандемията, не може да има удари в гърба. Но някои хора не са се разделели със стария ленински принцип, че поражението на собствената държава е победа за партията“, коментира Каракачанов.

Той не се съгласи, че бюджетът за догодина е предизборен. Не искаме някакви извънредни пари да харчим, за да купуваме нова техника, въоръжение или да модернизираме армията, коментира Каракачанов. Напротив – ние се придържаме стриктно към този план, който е гласуван, за достигане на 2 процента от БВП и не искаме дори една стотинка повече, добави министърът. Той посочи, че както тази година, така и следващата със средствата ще могат да продължат модернизацията и поддръжката на техниката в Българската армия и да увеличат заплатите. „На практика това е четвърта поредна година, в която се увеличават заплатите на военнослужещите с по 10 процента и, ако вземем четирите години като цяло, с кумулативния ефект става около 48 процента. Така че аз съм доволен, че тази част от моята амбиция като министър на отбраната, я изпълнихме“, заяви Каракачанов.

Още по темата