Турската „Шешеджам“ ще произвежда у нас чаши със специално покритие против Ковид

Турската „Шешеджам“ ще произвежда у нас чаши със специално покритие против Ковид


Турската компания „Шишеджам“ планира да произвежда чаши със специално покритие, както и други стъклени съдове с покритие против разпространението на заразата от Ковид. Производството ще бъде в заводите в Турция, а в България в завода, който се намира в Търговище. Това стана ясно на среща на изпълнителните директори на компанията в Министерството на икономиката с Министър Лъчезар Борисов, както и с министъра на здравеопазването д-р Костадин Ангелов. На срещата присъстваха още заместник-министрите на икономика и здравеопазването, както и главният  държавен здравен инспектор доц. Кунчев.

След започване на масовото производство от компанията ще доставят безплатно за болничните заведения в страната произвежданите продукти от стъкло. Компанията планира да реализира продукцията си и за износ, като вече има разрешителни за производство и лиценз от две сертифицирани лаборатории в Турция, а на срещата бе обсъдено и съдействието от българска страна за бърз процес и изпитване и в сертифицирани лаборатории за Европейския съюз.

От компанията обсъдиха с министъра на икономиката и плановете им за нова инвестиция в страната ни в размер на 25 млн.евро, като икономическият министър посочи мерките за подпомагане на инвестициите от страна на държавата.

Представителите на „Шишеджам“ са провели работна среща и с премиера Бойко Борисов.

През миналата година в „Tpaĸия Глac Бългapия“ EAД, дъщерна фирма на турската компания Şişecam Flat Glass) бе открита нoвa пeщ в зaвoдa зa плocĸo cтъĸлo в Търговище. Cъopъжeниeтo e eднo oт тpитe нaй-гoлeми в cвeтa, a инвecтициятa e нa oбщa cтoйнocт 42 милиoнa евро. Cъopъжeниeтo paзпoлaгa ocвeн c пpoизвoдcтвeни линии зa плocĸo cтъĸлo, c инcтaлaция зa cпeциaлни пoĸpития, линии зa лaминиpaнe и зa oглeдaлa, линни зa aвтoмoбилни cтъĸлa и зa cтъĸлo зa дoмaĸинcĸи ypeди. Πpoизвoдcтвeнитe мoщнocти нa Şіşесаm Flаt Glаѕѕ дocтaвят cтъĸлo нe caмo зa peгиoнa нa Бaлĸaнcĸия пoлyocтpoв, нo и зa цялa Eвpoпa.

 

Още по темата