Обрат със спорния закон, в който КАТ налага и събира глоби на пътя

Обрат със спорния закон, в който КАТ налага и събира глоби на пътя

Кабинетът отмени взетото на 9 септември т.г. Решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, съобщиха от Министерския съвет. От кабинета припомнят, че с проекта на закон се предлагаше преминаване към едноетапно производство по търсене на административнонаказателна отговорност за редица нарушения на действащия Закон за движението по пътищата.
Причината за оттеглянето била „необходимост от допълнително съгласуване със заинтересованите страни“. Проектът на закон нямало да бъде представян на вниманието на Народното събрание преди достигане на консенсус по основните положения в него.
Проектът предвиждаше, катаджията на пътя да определя и налага с фиш глобата на шофьора нарушител, да му взема книжката и да му реже точките. Който е съгласен – да плаща веднага или в 14-дневен срок 70 на сто от глобата, който не е – да обжалва в съда, пояснява „Труд“. Промяната беше предложена още на 22 май от МВР и Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” и още тогава предизвика остри спорове и обвинения, че създава среда за корупция./БЛИЦ

Още по темата