Намерихме му цаката: Пенсионираме се предсрочно по лесния начин

Намерихме му цаката: Пенсионираме се предсрочно по лесния начин

Всяка пета пенсия в Пловдивска област е инвалидна. По данни на НОИ 39 869 от всички 191 691 пенсии са на хора с ТЕЛК. Това се дължи на увеличаващия се брой на хората с увреждания. Другата причина е, че все повече българи търсят възможност за предсрочно пенсиониране заради вдигането на пенсионната възраст и безработицата, се посочва в анализ на осигурителния институт. Оказва се, че част от тях дори и да работят до навършване на годините, нямало да успеят да съберат необходимия стаж. Затова те се принуждавали да намерят по-лесен начин за излизане от трудовия пазар – чрез освидетелстване от ТЕЛК при наличие на заболяване.
Почти половината от пенсионерите инвалиди от областта са в трудоспособна възраст – над 25 000 души. Сумата, която най-често получават заради заболяването си от осигурителния институт, е между 219 лв. и 300 лв.
Инвалидна пенсия поради общо заболяване се отпуска на всеки с 50 или над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Задължително условие обаче е хората с увреждания да имат определен трудов стаж, който се определя в зависимост от възрастта./Вестник Марица

Още по темата