Жестока гилотина за българските шофьори от 12-и юни, дерат ги с пари и ограничения

Жестока гилотина за българските шофьори от 12-и юни, дерат ги с пари и ограничения

Това не е чекиране на автомобилите. Това заяви в ефира на БНТ и предаването „Денят започва“ изпълнителният директор на „Пътна администрация“ Бойко Рановски относно поставянето на нови еко стикери с чип след преминаването на Годишен технически преглед от лятото.
„Екологичната група ще се контролира визуално чрез стикер, поставен на предната част на автомобила, но и с чип. Благодарение на чипа в стикера, той ще може да бъде прочетен и дистанционно“, обясни Рановски.
„Към документите за техническа изправност, всеки ще получи и стикер“, добави експертът.
„Стикерът е ефектен и холограмен. След 12-и юни всеки ще получава такъв стикер. Ще се поставя на предното стъкло в средата“, заяви Рановски.
По думите му всеки, който регистрира колата си в КАТ, може да си направи там на място измерване за екологичната категория на автомобила.
„Екологичните групи са 5. Петата група са електрическите и хибридните коли. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел или газ, ще бъдат разпределени в другите 4 групи“, каза той.
„В определени дни и периоди ще се налагат забрани някои автомобили, в зависимост от тяхната еко категория, да влизат в определени зони на градовете“, обясни той.
Рановски добави, че все още не са направени определените зони, които може да не съвпадат като граници със синята и зелената зона.
Той коментира и дали ще се оскъпи годишният технически преглед след влизането в сила на новия стикер с чип:
„Това, което самите пунктови за прегледи, ще имат като допълнителен разход, е в размер на около 3 лева. Това те какви суми ще заявят вече за клиентите си, не знаем, но повече от 5 лева оскъпяване, би било злоупотреба от тяхна страна“, каза Рановски./ Blitz.bg

Още по темата